Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

June 24, 2011

my breastfeeding journey

setelah dua kali demam bengkak susu, menangis2 kesakitan, akhirnya encik suami cepat2 suruh beli breastpump..malam tadi demam lagi sebab bengkak, mmg menangis sbb cik N pun sakit. lagi2 bila susukan Hafiz, fuhhhhhhhh.. menjerit2 mama yang manja lebih ni.. sakitttttttttt sgt. tp alhamdulillah, bwk ke pagi..sakit cik N dan bengkak beransur hilang.. dan hari ni.. BP dan storage bottle yang diorder 2 hr smlm dh selamat sampai.. 


mmg semangat giloss bila tgk gadgets tu..tgk pula wajah anakanda tersayang, lagi la semangat. godek punya godek, silau punya silau, akhirnya terjumpa BP yang harganya agak menarik hati ini.. mmg org ckp,
"xpe berhabis skit untuk beli gadgets ni,untuk anak sendiri jugak."
"jangan fikir pasal harga, pejam mata beli je"
"kalau nak kepuasan, jangan kedekut"


tapi..tapi..tapi... bila yuyu study balik, refer kawan2 yang berpengalaman, jenama dan harga bukan penentu untuk mendapatkan hasil yang terbaik. dan akhirnya setelah ditimbal2, yuyu pun fikir x perlulah nak beli yang mahal2..apa yang penting ialah kualiti spt BPA free, dan jenis BP tu sendiri. bila dah ada anak ni, yuyu dan suami kena buat simpanan lebih sikit untuk masa depan anak, tabung kecemasan, x boleh dah nak membazir x tentu hala seperti masa berdua dulu dulu.. lainlah kalau ada yang nak sponsor kan?mmg la yuyu pilih BP yang ribu riban tu..hihi..


yuyu beli Unimom mezzo manual BP je dgn autumz storage bottle (8 bottles). masa van pos laju dtg hantar td..bermula la episod senyum sampai ke telinga..hikhik.. pastu bila Hafiz dah kenyang dan tidur, cepat2 pergi dapur, bersihkan BP dan botol2 tu pastu panaskan air untuk sterilize.. ehekk..ye, mmg yuyu sengkek skit..ke aku kedekut?  hihi.. yuyu x rasa lagi kepentingan sterilizer stkt ni, jd panaskan air dalam periuk nasi je..  ;) ;)


ok, mengaku sekarang juga!!! yuyu mmg budak kedekut. hikhik

my UNIMOM MEZZO


dan malam ni, lepas susukan Hafiz dan tidurkan dia..cepat2 amik BP dan pumping..weeee semangat ok.. alhamdulillah walaupun x byk, tp hasil yang yuyu dpt buat yuyu makin bersemangat..


hasil untuk hari pertama ;)


last but not least





Buah hati pengarang jantung yuyu =)
Terima kasih ALLAH


kalau suke , like la ;p

32 comments:

as ♥ Leenda said...

haaa..selamat ber breastfeeding yer..hehehe...linda doakan yuyu berjaya bagi exclusive BF pada baby yuyu..caiyookkkk caiyokkkk..mommy yuyu..u can do it...:)

E K A said...

mata dier cam yuyu rasanya.comel

~YUN~ said...

besnye tgk susu yuyu banyak,rezki baby kan..take care ye yuyu! =)

elyina said...

yuyu, lain kali kalo bemgkak susu lg, ambik sikat, sikatkan sekitar cik B. sikat ke arah aerola sambil selawat. insyaallah berkurangan..

molliesa said...

betul tu yuyu...brand dan harga bukan penentu...keep on pumping! hehe...:)

mama_afiq said...

omel btoi si hafiz ne.. klu dekat dah kene gomoii dah ne : )
auchhh sakitnye bengkak susu.. mama dah rase dlu.. smp give up nk bf... terukkn??skrg insaf dah..hikhik
btl tu yuyu brand xpenting.. yg penting blh pump n semangat harus tinggi : )
chaiyok2 for BF!!

Rosie Rose said...

yeaaa, mari kita ramai2 caiyokkk utk bf anak. pump dan breastfeed selama yg boleh...!

mommie yuyu said...

asleenda ;
terima kasih..tp byk betul cabaran dan dugaan.nnt yuyu buat entry untuk cabaran dan dugaan tu

mommie yuyu said...

eka ;
ha ah, ramai yg cakap mata ikut mata yuyu..tp kebanyakan cakap muka ikut muka papa dia.

mommie yuyu said...

yun;
rezeki hafiz.tp x byk sgt hasil pump..x kisah sgt, janji ada untuk hafiz direct feeding.yuyu pump pun untuk emergency case je..lagipun yuyu xde peti khas..

mommie yuyu said...

elyina;
huhu sakittt sgt kalau bengkak..mmg otomatik kuar air mata.bukan saje suka2 nak nangis..ok, lepas ni kalau jd lagi yuyu cuba cara tu.thanks elyina

mommie yuyu said...

molliesa;
yeah!!ada yang setuju...

mommie yuyu said...

mama afiq ;
mmmgggggggg sakit sangat2..aduila, yuyu x de rasa sampai give up.tp yuyu rasa nk panggil seseorang yang pandai tlg buat sesuatu..huhu xmo ingat dh..

mommie yuyu said...

rose ;
jum rose...chaiyok2

izyan asimat said...

yuyu: slmt ber BF yuyu.. hehe yan setuju... jenama bkn penentu susu bnyk ke tidak... hehe best je tgk hasil pump yuyu yg bnyk tu... x berkesempatan lg nk wat stok..

mama tims said...

yuyu...bagusla yuyu dah advance skang,bl dah ade bby byk la pengalaman dkutip..

klu bengkak lg letakkobis kat situ yuyu..petua mak metua akak..

mRsFirdxora said...

sama2 le kita menyusukan anak dgn susu ibu sepenuhnya...hanya yg terbaik utk mereka...amin..

mommie yuyu said...

izyan ;
x byk pun la...x smpai 5 oz..xde pun nk buat stok sbb yuyu x keje..itu spare untuk emergency je..

nnt dh ada masa blh la yan buat pulak

mommie yuyu said...

mama tims ;
x advance la mama..tp yuyu belajar dr pengalaman sendiri dan kawan2..yuyu x buat atok.sbb xde tmpt simpan..

nurse pun ckp mcm tu.letak kobis.tp hr tu masa bengkak xde kobis

mommie yuyu said...

xora ;
insyaallah, dengan izinnya..amin

nadeera said...

saya pun pengguna unimom heehh hasilnyer sgtla memberangsangkan..alhamudillah..betulkata awak nilan BP bukan penentu,kena rajin juga mengepam.baru susu kuar..

elanie*Q said...

yey yuyu dh bli pn bp tu.yep, jenama n jenis bkn penentu byk mn susu yg kuar. Yg pntg, harus ada perasaan positif nk susukn bby yuyu all d way smpai hafiz 6bln n insyaallah smpai 2thn. Selain tu,kna nekad nk bf ni, insyaallah ada rzki susu tu.nanie pn blum ada pglmn bf lg.tp bl ty org2 yg bpglmn,mmg itu jwpnnya.
Sterilizer pn xpntg,org dl2 pn hdup jugak tanpa sterilizer tu yuyu.nanie pn xtpikir nk bli sterilizer since xkeje n tau,kt ada ms utk bwt tu semua..
Mehla kt sm2 nekad utk bf anak kt ye.jiayou!

zatil said...

muahhhssss utk baby hafiz yg chomel:D

mama leen said...

salam..
yuyu, breast pump tu mahal tak? beli kat mana? senang tak nak guna? ok tq

mykhalis said...

masa berlalu pantas.. dari mencongak bulan.. dah melahirkan.. sekarang sedang menunggu dia berkata-kata..meniarap..berjalan.. berlari..tahniah

pRincESs_N said...

happy bF dear..

Cik Puan Fara said...

tu sekali pump ke yuyu?fara sekali pump dpt la 4oz.. sehari kadang2 sekali.2 je pump.. xnk stock lg sbb nnt nk bwk blk KL susah..skrg DF je.. kalo Iqbal tido, n bengkak baru pump.

ciNDerella stRikEr said...

nk kutip semangat yuyu utk fully bf bby Nad nnt la. hehehe...

My Chibi Box said...

salam kenal..

sy doakan perjalanan BF dipermudahkan..sokongan hubby sgt penting utk menangkis serangan2 daripada org keliling..org lain tak sokong takpe yg penting hubby sokong..

sy pun dah 3 bulan bf my baby..

btw, feel free to have a look at my shop http://www.mychibibox.com/ banyak perkongsian ilmu tentang breastfeeding n so on..bf mommy pun bole diet dgn cara selamat utk jadi hot mummy tanpa jejas susu tau..

mama_afiq said...

salam yuyu... rindu kat yuyu : )
btw, mama dah tukar url... ulat mengacau kat blog yg xberapa nk hado tu..hehe
http://mama2309.blogspot.com
keep in touch dear!! : )

amElyn said...

im blogwalking.
alhamdulillah, selamat beli breast pump!!
im now in my week 32. blom beli lagi.
takut jugak nak beli cepat2, tatau apa nak pk lagi ntah.. heh
neway, congrats on your newborn!
i follow n linked u btw~
salam perkenalan.. =)

Anonymous said...

yuyu.. saya tgh carik breast pumps.. riki2 harga..nampak cam unimom mezzo ni berbaloi..baca plak blog yuyu..cam ok jek..