Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

May 2, 2011

tiba2 ada azam baru di tengah2 tahun

yuyu rasa yuyu mmg PERLU, KENA dan HARUS buat sesuatu untuk memastikan yuyu tidak menjadi seorang yang boros dan membazir. Banyak faktor yang menyebabkan yuyu rasa yuyu kena ambil tindakan segera.. macam saspen je pulak bunyinya.. 


sebenarnya, malam tadi yuyu terfikir, yang yuyu ni sangat membazir dalam membuat persediaan si manja yuyu ni. yela, spttnye sebagai seorang suri rumah dan tiada pendapatan sendiri, yuyu sepatutnya sedar yang yuyu seharusnya pandai menguruskan kewangan.. bukan nya pandai memboroskan poket suami.. 
antara benda yang buat yuyu berfikir mcm ni adalah sbb..
- yuyu dh terbeli bbrp pasang baju yang untuk si manja berusia 6-12m. awal gile kan?? contohnya, jeans, sweater dan kasut. nnt bila baby dh lahir mst mau beli lagi, bukan x pegi shopping dh. silap haribulan, yang ada ni x pakai pulak..masa 5 months preggy dulu, yuyu ada beli baby tight untuk size 1-2 tahun kat anakku.jangan2 masa baby dh muat nnt,  fenomena legging dh pun berlalu..membazir lagi!!!
-setiap kai pergi shopping comp. mst akan terbeli even satu brg untuk si manja..walaupun kdg2 bukan brg yang penting..


yuyu tahu, mungkin mommie to be yang lain pun ada yang mcm ni, dan x heran sgt..tapi ini yuyu bercakap sebagai seorang suri rumah tangga yang mmg tak ada income tetap..harap duit belanja dari suami je..itupun brp hari je dpt habiskan dgn senyuman..pastu mula la nak membodek suami pagi2 sebelum dia g keje..hehehe..sian my hubby.


jadi, bila difikir fikirkan, yuyu dh buat keputusan.kena nekad jugak!! antara benda yang yuyu patut dan tak patut buat adalah ;


1) selagi x bersalin, yuyu tak akan keluar shopping/ cuci mata atau apa saje jika tiada benda penting yang hendak dibeli. kalau tak, kaki ni macam laju je melangkah ke butik2 baby..


2)tak boleh simpan duit dalam beg duit, cukup2 makan je..makan pun free je kat rumah.in case emergency je.. yang lain simpan kat bank.kalau ada duit kat tangan ni, gatal je nk perabih..


3)no more online shopping..lepas ni kena tukar pw maybank2u /cimbcliks..pastu suh hubby yang letak pw..jangan bgtaw yuyu sehingga lepas bersalin.. 


4)tapi...


kalau x ada aral melintang, rabu ni yuyu nak pergi al farabi untuk booking bersalin dan byr deposit. biasanya kalau pergi kuantan, yuyu mesti singgah shopping mall, boleh ke tahan nafsu nnt?


hmmmm yuyuuuuu, kuatkan azam tu, baiklah untuk senang cerita.nnt bile nk masuk shopping mall, beg duit jangan bwk.tgl dalam kereta.. habis cerita.


pssst, seriously yuyu dh takut nak mintak hubby byrkan , kalau beli brg2 yang x perlu..nnt dia bebel satu hari x habis..sbb dia pun dh tgk semua brg2 baby complete dan siap tersusun.. mmg x dpt nk tipu lagi.. sbnrnya, yuyu sendiri pernah mintak kat hubby, tlg tegas sikit dgn yuyu ni, sbb yuyu xnk nnt yuyu naik kepala.. dan ini lah hasilnya.. mmg ada baiknya, kalau dia main ikut je..mmg makan nasi kosong ikan kering la hujung bulan..





iklan kejap
My baby bump masa 31 minggu. skrg kalau nk duduk kerusi ni, kena buka meja depan tu..kalau x, mmg x muat dh perut..






-kalau suke , like la ;p

22 comments:

mama_afiq said...

uwaa... yuyu sama la kite.. hrpkan elaun dr papa je..hehe tp soopin brg baby xsudah2 hehe (tp brg baby mama mmg xcomplete lg *alasan!!)... yuyu py azam sgt bagus... kuatkn iman yer.. chaiyok2!!

mykhalis said...

hehehe..azam yg sukar tue.. tapi kena kuatkan semangat la ek

Noli said...

besarrrrr..gamba pon besarrr..hehe...comey comeyy..

p/s:noli org ganu...hehe

zatil said...

bagus yuyu...berjimat mmg amalan yg bagus utk masa depan..simpan kat dalam unit trust pun ok utk long term investment..hehehe..

gud luck!

ally said...

yuyu..perut comei..hihi..selamat berjimat cermat tau..dah2 la shopping tu..simpan duit, lepas pantang leh g shopping lg..ngan baby lak..hihi..

Rosie Rose said...

yuyu, selamat berjimat cermat ye. Kite lak mmg dr sebelum kawen, mmg tak suka guna duit org. lebih puas kalau blanja guna duit sendiri. so semua brg2 baby skrg ni, incik hubby yg beli. kite cuma jamu mata dan beri pendapat. kalau kite keje, mmg meriah la baby nihhh.... :) tp sib bek incik hubby pun semngt nak belikan brgn baby...

E K A said...

comelnya perut dia.suka..............

Amalina said...

hehhe saye rase sume new m2b camtu kot..sbb tu saye jarang pegi survey barang baby..klu pegi pon..kejap je..just nak amik aura org kate..kang dok lame2..mau shopping sakan..hihihi

the best way for me is buat list barang..survey online harga..then try to total up semua..and the amount totally surprised me!!..almost 2k tanpa stroller, car seat or other bulky stuff..so since then, nekad nak beli barang ikut list..tak bleh sesuka hati =)

Shu @ Mrs. Hamid said...

Biasala, rasanya semua 1st timer mommy2be akan excited terlebih. Agree dgn Amalina. Kalau shopping, kene buat list dulu dan beli apa yang ada dalam list tu je. Sebelum tu buat bajet ikut barang2 dalam list dan bawak duit ikut bajet yang telah dirancang.
Alhamdulillah, shu berjaya buat mcm tu. Sebab tu shu ada list sebelum bersalin dan selepas bersalin. Beli yg perlu dulu, yang diingini kemudian2.

MyRule said...

Good luck dear.. Yang dah beli tu x perla..cuma jgn lupa pakai tau. Normal la kan..first baby.. :p

mama tims said...

yuyu bagusla kalau nak berjimat...kite pompuan mmg rambang mata asik nak beli je..

aDieyZa said...

dear, mmg bab ni kena kuatkan semangat membeli tu.. maybe kena fikir utk jangka masa panjang..

lumrah perempuan mmg suka shopping tp kena jugak ikut kemampuan & keperluan.. lebihkan keperluan dr kehendak k..

p/s: xsabar nak tgk baby yuyu nanti.. doakan zana ada rezeki utk pregnant jugak ye..

*luv Syahnia* said...

suda naluri wnita bgitu kak
lg2 pntg nmpak SALE
wahh laju je..hihi

hrpnya zam akk berjaya..cayokk

psstt// peyot akk dah beso lah ;)

~Yun~ said...

dear,yun kalau ikut nafsu semua nk beli,ni sbb xkeje mmg tahan2 kan je,kalau duit sendiri mau borong semua,nasib hubby yun jenis suke ingtkan..xpe,pasni kalau g shopping complex kene ingt blk azam yg yuyu buat tu..hehe~

mommylavender said...

salam malam jannah~ yup teruskan tekat nak berjimat tu..ti bby dah kuar baru la shoping lagi, tuggu 3 bulan n up lagi baju comey3

Puan Kutu said...

bagus yuyu beli baju 6-12mth sbb baby kejap jer beso.yg 6mth tak perlu byk.biasa la tu teruja ank sulung,mmg nmpk apa semua nk beli.tp kontrol2 lah nafsu ye.hehe..

Mama Kembar 3 said...

azam yg bagus ni yuyu, control nafsu shopping tu, walau pun konpem susah sbb brg bby mmg cute cute geram je nak beli. Tapi nnt dah pas branak laa baru beli. Cukup setakat apa yg ada dulu yer, nnt kalau tak terpakai semua tu rugi, sayang kan. Moga yuyu berjaya :-)

asna cute said...

hehe kelakar la yuyu.. siap beli lg baju utk baby yg umur 1-2 thun lg tue keke. xpe2 nanti baby dah makin besar, yuyu xboleh dah beli baju2 utk bby umur 1-2 tahun okey. rotate pki yg dh beli awal nie ya tau ;)

Chaiyokkk!

Anonymous said...

off topic sket..

yuyu, kursus urutan baby anjuran babyjohnson..

kena daftar awal sbb tempat terhad

15/5/11- hotel sunway
21/5/11- hotel inpiana, ipoh
22/5/11-hotel evergreen laurel, p.pinang
28/5/11- hotel ms garden, kuantan
4/6/11 - hotel renaisance, kb
12/6/11 - cititel midvalley
25/6/11- hotel avillion legacy, melaka.
26/6/11- puteri pacific, jb

daftar kat cini;
http://www.babycenter.com.my/johnsonsbaby/touch/

^effa^ said...

yuyu.biasa la tu..excited kan.. effa setiap kali pegi kedai sure nak beli.. tapi kontrol napsu.. hehe.. comel perut die ;)

aeshcame said...

teringat time i preggy dlu..huuu~ plg x ske g check up..kahkah

Sofya said...

he3 bulatnya perut.. baby boy ker? teka ja