Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

May 5, 2011

macam2 ada kat sini

yes!!buat pertama kalinya, yuyu berjaya mengotakan janji pada diri sendiri.. stop membazir, tak beli lagi baju2 atau brg2 si manja ni.. series mula2 tu susahhhhhh sangat, sbb mmg hampa gila bila x dpt beli barang2 yang kecik2, kiut2 dan tomel2 tu....tp bila keluar je shopping mall/butik dan masuk kereta, mcm dipukau2 pulak..yuyu terus sedar, alhamdulillah.. tak membazir hari ni.. masuk pulak shopping mall lain, lupa diri pulak..nasib yuyu dh aturkan strategi dari rumah lagi..mmg x bawak bekalan duit dalam tangan..series ada rm20++ je dalam purse..x pernah berlaku sebelum ni kalau keluar shopping..dan akhirnya, nafsu tewas pada akal yang hampir matang ni..oyeahhhh!! gembira lagi.. 

mari layan gambar gembira 


hasil dari nokia yang mempunyai kamera 2.0 MP


lambatnya bersalin, nak habiskan pantang...nak pegi grooming pulak..muka dah bersepah 
dah ni.. takmo nnt baby tgk muka mama dia mcm kak limah je.. hidung pun makin kembang pulak akhir2 ni..



4 may 2011
bersamaan hari rabu. hubby terpaksa ambil cuti untuk bawak isteri kesayangan ni pergi booking bersalin di Hospital Az Zahra, kuantan. kalau x, mmg xtau bila dapat pergi..asyik kejeeeee manjang..weekend ke weekdays ke sama je bagi beliau.. dan kenapa hospital az zahra?bukan klinik al farabi spt yang digembar gemburkan sebelum ni?haa.. sbnrnya klinik al farabi sudah berpindah dan bergabung tenaga dengan hospital az zahra dan juga dikenali sebagai pusat rawatan keluarga. hospital baru ni, baru je semalam dirasmikan dan digunakan secara rasmi. lupa pulak nak tanya td, dah ada yang bersalin kat situ ke belum.. nampak mcm best..semangat la nnt nak mengepush si manja ni..hehe

tadi lupa amik gmbr, nasib mr google pantas je bg pinjam gmbr

tapi dalam gmbr ni mcm x cantik pulak nmpk..hehe..biau la.. hari ni mmg dh plan nk pergi booking dan bayar deposit je, xnak xcheck up.sbb ahad ni ada apppointment dengan KK. baik check tmpt free, jimat dahhh.. ;p

24 April 2011
maafkan entry yang tiada tata tertib ni..update tunggang terbalik..sbb kepala tgh ting tong ni.
check up KK gong limau. harus keluar rumah awl2 untuk dapat tempat terawal..akhirnya berjaya dapat no 17 walaupun keluar sampai depan pintu KK pukul 7.35 pagi. agak2 pukul berapa la ibu2 mengandung ni bangun ye..awl sangat dorang boleh sampai..ok, lupaka pasal mereka.

hasil check up kali ini.
berat - naik mencanak..2.5kg.. menjadikan berat semasa yuyu 76.5 kg. ;)) kena warning dgn nurse, kalau nxt check up naik byk jgk.kena minum air gula!!! oh no...fussssss lemak2, nyah kau dari sini...
HB - aishhhh, turun pulak dari 12 ke 11.6. nurse pesan suruh jaga2..
tinggi rahim - 33. ok la, usia kandungan 32 minggu.
BP -110/70
kedudukan si manja - dah ok.kepala ke bawah

setiap kali scan kat KK, mmg hampa sbb x dapat jumpa doctor..nak scan apatah lagi..mmg nan ado la..

next appointment 8 may ni pulak.bersamaan hari ahad. mintak2 badan yuyu ringan sikit..xmola minum air guleeeeeee...  

perkembangan manja pulak
perut yuyu membesar dgn jayanya akhir2 ni..semua baju seluar tiba2 mengecik!!ouch..cubit peha sendiri..yuyu yang membesar, bukan baju seluar yang mengecik ok!!! dan sangat keras!! mmg mcm ni ke eh? 
yuyu dh kurang rasa tendangan si manja, tp selalu nampak perut timbul sana sini..kadang2 tinggi dia nak sama tinggi dengan gunung everest..hehe..auta lagi!! mmg mcm ni ke eh?risau jgk sbb baby x tendang..

tapiiii.... kalau malam2..mmg dia x bg can la..time mama nk tdo, time tu la dia nak exercise nye..boxing sana sini..kesian mama.. tapi mama x kisah syg, aslkan syg sihat dan gembira kat dalam ..buat la pape pun..

setakat ni alhamdulillah, mmg yuyu xde dah rasa nk berulang ke jamban..mungkin sbb yuyu dah alami ni sejak awl pregnant hingga ke 5 bulan lebih ..skrg ni, dh ok terus.alhamdulillah dan syukur sangat2.. buat2 ibu2 yang lain, yang kerap ke tandas tu, yuyu faham sgt mcm mana rasanya..yuyu dah alami dulu..5 bulan lebih yuyu terpaksa berjamban rumah tangga dalam jamban. jadi sabar ye..

skrg yuyu nak berjalan2 pulak, update entry kawan2..byk cerita miss ni..satu hari x dpt mengadap blog..

kalau suke , like la ;p

18 comments:

Pya said...

Yuyu mesti selera je makan kan berat naik ni. Kalau la Pya dekat rumah mak pun mesti berat Pya naik berkilo2 punye. Ni duduk rumah Puncak Alam ni macam badi pulak selera makan selalu takde.

Betolla Yuyu, sekarang ni pun Pya rasa baby jarang kick. Tapi dia selalu terbonjol2 sampai kekadang tu senak giler rasa perut.

Noli said...

jg mkn mommy..nnt kene minum air gula ishh tak best..hehe..

take care mommy yuyu..

Wanie Nasir said...

yuyu,berat kita sama.hehehe...
tapi kan baby wanie malam2 tak menendang la pulak.dia lena tdo sekali kut..hehe..

Rosie Rose said...

fuhhh tu diaaa! berat naek betul tu... kena jaga2 yuyu, takut mcm2 problem lak karang. bukan masalah kena minum gula jer. kena jaga sikit dah last2 nih. jgn sampai affect bb and labour lak nnt. :)

take care!

Mama Kembar 3 said...

bestnya baca pengalaman menantikan kelahiran baby, teringat pengalaman sendiri time peknen si kembar dulu. mama dulu pun perut keras & naik turun naik turun bergegar time si kembar bergerak, tambah plak 3 baby kan, sakit oooo

mommie yuyu said...

pya ; yuyu mmg xde mslh bab makan2 sejak awl pregnant.lagipun yuyu xde alahan langsung..jadi berat mmg maintain je naik...hahaha..mcm giant dah ni..

sian pya, xde selera eh skrg??tp kna makan jgk skit..untuk tenaga

mommie yuyu said...

noli ;
air gula mmg xbest..nak2 time dh mcm ni.mst lagi meloyakan...
tq noli

mommie yuyu said...

wanie nasir ;
yeke?kalau mcm tu ada geng la ni..tp wanie dh nak due..ok la.yuyu ni ada byk masa lagi nk membesar ni.hikhik..

baiknye baby wanie, mintak2 dh keluar nnt dia xde la nk berjaga malam2 kan..

mommie yuyu said...

rosie rose ;
betul tu rose..mmg yuyu lagi risau affect kat labour room nnt.dh la sampai skrg yuyu masih x tau brp berat baby.plan 36w nnt baru nk g scan..cek kat kk mana ada scan, nk timbang sume.kedekut je..

mommie yuyu said...

mamakembar3 ;
ye la, yuyu pun penah terfikir.ni baru sorang.mcm mana la org preknen kembar..mst senak gile kalau semua pakat duk tendang kan..3 sekali pulak tu..tp kenangan tu, x semua org dpt rasa kan?

Lulu caldina said...

kak, makan kena control..takut baby besar susah bersalin.. jaga diri kak yer

mama_afiq said...

salam yuyu.. waa dah p booking hospital yer.. best2..
byk gak yuyu naik.. xpe control mkn cket yer... tp klo selera tgh ado nk wat camne kan.. mcm mama selera slalu out psl tu naik sesikit jer... xpe la janji baby kite sihat kan? mama pun bru blk check up kat kk neh..

mommie yuyu said...

lulu caldina ;
terima kasih lulu..ye la, mmg kena kontrol ni.xmo baby besar sgt

mommie yuyu said...

mama afiq ;
tu la, tgk mama asyik turun je berat.yuyu ni kalau turun mst x sampai sekilo.kalau naik, tak beringat...harap2 baby sihat dan jangan la besar sgt

*luv Syahnia* said...

mcm kawn ofis mula2 doc ckp
baby kecik..
bila nak masuk 7/8 bulan
baby mbeso mndadak..

akhrnya lahir baby girl
seberat 3.7 kg..beso ^__^

b.E.L.L.e said...

wah..yuyu pon naek banyak eh?samolah kito..hehe..eh, yuyu ade buat carta gerak anak x?bese KK ade bg kan form tuh tuk catitkan pergerakan baby smpai kite bersalin nnti..tkot jadi pape je kt baby klu die kurang gerak...

ally said...

wah yuyu, berat naik dgn byknya ek? pdn la nurse bising...me pon ms pregnant naik byk..tp jgn risau, kalo bf mmg berat kita cepat sgt turun..

mama_afiq said...

InsyaAllah baby xbesar tu.. yuyu dah ty doktor berat baby skrg? mama ne ubat kurus plg mujarab adelah mengandung.. psl bl xpreggy berat naik mcm di pam2.. diet pun xmau gak..hehe