Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

May 16, 2011

kadang kadang

kadangkadang,
yuyu selalu terfikir..lagi2 bila duduk sorang2..
tgk perut yang semakin bulat ni,  mcm x percaya je apa yang berlaku,
dalam kepala terfikir 
"eh, betul ke x lama lagi akan yuyu akan ada anak sendiri.."
"mampu x yuyu berikan kasih syg, perhatian pada anak yuyu nanti.."
tapi akhirnya, yuyu senyum sendiri dan bersyukur atas anugerah yang tidak terhingga ni..


kadangkadang,
bila tgk cermin, 
"x sangka yuyu boleh jd besar mcm ni.."
"besarnya perut yuyu"


lagi2 bila yuyu baring, tgk perut timbul atau bergerak2..
ya Allah, hebatnya kejadian MU..mcm mana la dalam tempat kecik mcm ni boleh ada satu nyawa lain..sekali lagi yuyu panjatkan kesyukuran sbb diberi peluang merasa semua ini..
kadangkadang,
bila baby bergerak2 kat dalam ni, yuyu selalu fikir, (yuyu rasa bukan yuyu je fikir mcm ni, ibu2 lain pun mesti curious jgk nak tau kan?apa la budak kecik ni buat kat dalam perut kita) baby buat apa ye kat dalam ni..mcm2 rasa ada..mcm ada org tendang, mcm kene ketuk je dari dalam, ada jgk rasa mcm baby ni garu2 kulit perut kita..yang ni mmg senak sikit la..


kalau baby timbul tinggi2 tu, yuyu mst cakap dgn hubby "abg, tgk ni..baby menggeliat la"..hubby yuyu pulak jenis x brp reti nk berinteraksi dgn baby kat dalam ni..nmpk sgt dia pelik nk berborak dgn perut yuyu ni.. mungkin dia x rasa apa yang yuyu rasa.. yuyu yang mengandungkan baby ni, dia tukang tgk je, dgr je cerita yuyu..jadi dia x dpt feel sgt.. tapi dia x brp bagi yuyu gosok2 perut bila baby timbul.dia ckp, gosok2 tu sama la mcm urut..kan urut perut tu bahaya..macam2 la..kadang2 yuyu rasa betul juga.. tapi bila hubby x perasan, yuyu mmg suka sgt gosok perut ni..sambil bercakap2 dgn baby..walaupun baby x dpt jwb.tp dia bg reaksi tau, dgn cara dia gerak2.. dan akhirnya, yuyu tergelak sorang2.. oh indahnya semua ni..


kadangkadang, bila yuyu duduk sorang2, teringat dulu2, 
masa kami (yuyu & hubby) berusaha nak dapatkan baby ni.. 
mmg kelakar sgt.. sbb kami ikut petua kwn yuyu..
kena selang sehari..
yuyu tanda dalam kalendar..
ok stop stop.
nnt jd cerita xxxx pulak.
akhirnya,yuyu lewat period..
masyaallah..excited x tau nk ckp.
hai... kenangan kenangan..


yuyu mmg excited sgt.
yuyu xmo buat kerja berat, yuyu nak rehat.
akhirnya,
yuyu sanggup tlfn PPD (pej. pendidikan daerah) dan bagitahu nk mintak cuti tahun ni..
sebelum ni, dh 2 tahun yuyu kerja sebagai GSTT (guru sandaran tidak terlatih)
lepas tu..skrg ni dh rasa menyesal.
sbb hujung bulan x dpt dh nak pergi cimb cucuk duit setiap 25hb.
xpela, yuyu berkorban demi baby..mungkin jg ada hikmahnya kan?


kadangkadang, bila yuyu jalan2 kat blog kembar febret yuyu mamakembar3 dan kak izan ishak, yuyu berangan jugak nak ada ank kembar.. dan yuyu yakin apa yang berlaku adalah kehendak yang maha ESA. jadi, walaupun yuyu dh tahu yang yuyu cuma mengandungkan seorang baby, yuyu ttp berdoa..jika diberi peluang, tiba2 nnt ada dua org baby comel yang keluar dari perut yuyu.. siapa tahu kan??


hmmm ok la, makin lama makin banyak yuyu menulis..makin pening pulak nnt org nak baca..sekian dulu la..nk betulkan pinggang kejap.


pssst ; umi yuyu hari2 duk mintak yuyu bersalin awl, tadi masa yuyu tlg umi buat nasi kunyit @ pulut kuning, umi ckp "larat ke x ni?kang ada yang bersalin tgh buat nasi kunyit ni kang" (yuyu translate dr loghat ganu ke loghat biasa supaya semua pembaca faham )..hehehe..umi umi..











kalau suke , like la ;p

28 comments:

**YaNa YassiN** said...

ya allah,... bhagia nyer, walaupun YY bujang lagi, tapi sangat suka tgk perempuan mengandung,... hope 1 hari YY akan merasai nikmat mengandung dan melahirkan itu.

Sofya said...

Seronokkan.. hanya ibu yg faham hati ibu..
Teringat kisah lucu masa 1st baby, anak dlm perut tendang kuat sangat sampai terangkat2 punggung2 waktu makan malam.. senak la.. buat sweet memori..

zatil said...

Insyaallah..yuyu will be a great mama:)

And jgn risau..rezeki ada dimana2..setiap pengorbanan ada ganjarannya :)

Akak pun dulu2 suka sgt berangan dpt baby kembar..hehehe tp x de rezeki..

molliesa said...

yuyu..sweet jer yang selang sehari tu! ahaks~ teringat kisah molie dolu2..:) jaga diri tau yuyu!

Mama Kembar 3 said...

pengalaman mengandung mmg antara kenangan paling manis dlm hidup tau yuyu. mama ni sampai skarang bila tgk si kembar, teringat ingat camna diorang masa dlm perut dulu, semuanya indah! Syukur sgt sgt kita diberi peluang merasai semua ni kan? :-)

mama_afiq said...

mmg kenangan yg terindah skali bl mengandung neh yuyu.. kdg2 rase mcm cpt la baby kuar.. xsbr nk main2 dgn kamu..tp kdg2 rase eh.. biarlah baby lama2 dlm ne.. seronok dpt rase dia dok dlm ne... comel je.. nak2 plak mase 1st baby... sentiasa berteka-teki mcmanala bl baby dah kuar... ape nk kene buat.. dia jd mcmana.. hehe mcm2 nk dipk kan.. mmg eksited sgt yuyu.. ne la anugerah plg hebat utk seorg perempuan kan... : )

mama_afiq said...

mmg kenangan yg terindah skali bl mengandung neh yuyu.. kdg2 rase mcm cpt la baby kuar.. xsbr nk main2 dgn kamu..tp kdg2 rase eh.. biarlah baby lama2 dlm ne.. seronok dpt rase dia dok dlm ne... comel je.. nak2 plak mase 1st baby... sentiasa berteka-teki mcmanala bl baby dah kuar... ape nk kene buat.. dia jd mcmana.. hehe mcm2 nk dipk kan.. mmg eksited sgt yuyu.. ne la anugerah plg hebat utk seorg perempuan kan... : )

Noli said...

hehe..teringat plak kenangan noli ngn en.suami dulu2..mcm yuyu jugak tanda2 kat kalendar..hehe..alhmdulillah ade jugak rezeki tuk kali nih..

dan pglaman mengandung nih mmg the best laa..dah ade anak nnt persaan lain pulak..

tq mommie yuyu kembalikan kenangan tuh..hehe


take care mommie yuyu yer.. ;)

b.E.L.L.e said...

hmm..betollah yuyu..kdg2 terpikir gak..mcm mane lah boley ade makhluk yg hidup dlm perut kite..kuasa Tuhan kan?

emm..hubby mmg xley rase ape kite rase..so, mmg bersyukur dpt jadi bakal ibu sebab berpeluang nak rase baby dlm perut kan?heheh..

mommie yuyu said...

Yana Yasin ;
mmg seronok sgt yana.yuyu rasa mengandung ni adalah pengalaman yang paling berharga sepanjang hidup ni..sebab mcm2 benda baru yang akan kita tempuhi sepanjang mengandung..nnt mesti tiba masa yana pulak

mommie yuyu said...

sofya ;
ye la kan..kalau dia tendang mmg boleh terangkat2 kita..mmg senak dan kadang2 sakit..tp bila dh lepas, mst kita akan rindu semua tu kan?

mommie yuyu said...

zatil ;
mekasih kak..
yuyu pun harap mcm tu..mintak2 lepas bersalin ni, boleh dpt kerja tetap pulak..

kalau la zarif dpt adik kembar lepas ni, girl pulak..habislah saham dia..

mommie yuyu said...

mollie ;
mmg kelakar la kalau ingat balik mollie.sbb siap tanda dalam kalendar hari2 yang sepatutnya..x sgka menjadi..rezeki kot..

mommie yuyu said...

mamakembar3 ;
btul tu mama,,mmg rasanya xde kenangan lain yang boleh lawan kenangan masa mengandung ni..tiba2 je perut jadi sebesar2 ni..x pernah terfikir.mama F ni mcm mana la dulu ye..3 org tu...tp berbaloi2 bila tgk keletah diorang kan?

mommie yuyu said...

mama afiq ;
ye ye..yuyu selalu gak berteka teki sendiri..mcm mana la bila baby dh keluar..mst yuyu kelam kabut..tau x?yuyu kdg2 rasa, malu la pulak BF baby masa mula2..mst umi ada, lagi malu..anak dara dia dh nk jd mak org....mcm2 la..

mommie yuyu said...

nolie ;
oh kita sama la, men tanda2 kat kalendar..excited kan nk dptkan baby..

sama2 noli..sharing is caring kan..

mommie yuyu said...

belle ;
hmm tu la, sbb bila baca2/tgk gmbr baby mcm duduk meringkuk kat dalam perut.tp mcm mana dia boleh tendang sana sini..kdg2 yuyu pk, mcm mana keadaan baby kat dalam ni..tgh terlentang ke, mengiring ke..sbb bila timbul2, kdg2 nmpk mcm bahu dia..sbb x bsr mana..

*Miss Syahnia* said...

bila bace entry ni..
ain plak seperti tdk sabar
mahu merasai saat seperti akk
rasa sekarang..
adanya 1 nyawa dlm perut kita
yg harus kita jaga sbaiknya..


p/s: mohon pd tuhan agar pas kawen nanti bunting pelamin..hihi

mommie yuyu said...

syahnia ;
insyaallah dik..bykkan berdoa selain berusaha..sbb DIA je la tmpt untuk kita memohon sesuatu..

nnt syahnia pulak kongsi cerita mommy to be kat blog ni

mama_afiq said...

ha'ah mmg btl yuyu. mama mase 1st time bf baby depan mak pun malu..psl mak dok gelak je.. mcm xpcya yg mama dah jd ibu.. n dia dah jd nenek..kejap je rase.. dr zaman kanak2, remaja.. dewasa.. tup2 dah jd mak pun.. Alhamdulillah.. smp mak mama pun kate.. rase bru je lg mak menyusukn kyg..la ne kyg dah susukn ank sendiri.. Ya Allah indahnye rase hidup ne kan... : )

^effa^ said...

yuyu same la kite. time pregnant ni baru sedar, betapa besar nya kuasa tuhan. ada orang duduk dalam perut. and hubby pulak jadi manja sangat, owh best nye,, ngee

masa effa baru kawen ramai mmber bagi tips2 camne nak dpt anak.. hahha. memang xxx la kan. tiap2 bulan effa kira. if period je macam kecewa. and kene usaha lagi. haha.

nanti kita dah ada baby lagi best.. dah bertiga. pastu boleh beronok ronok. ;)

mommie yuyu said...

mama afiq ;
weee..mcm mana la yuyu masa tu nnt.buat2 x malu je la..ye la kan, rasa mcm masih muda remaja je, x sedar umur meningkat dari setahun ke setahun..dh nk jd mak dh kan?mama best la, dh nk masuk 2 org

mommie yuyu said...

effa ;
bila ingat2 balik, mmg mcm2 jgk tips dan petua kwn2 bg..mmg berusaha la ikut..siap tanda2 dalam kalendar..masa mendengar tu, malu pun ada..tapi ni hasilnya..kan?

x sbr nak beronok2 dgn org kat dalam ni..agak2 nye antara yuyu, effa dan pya sape dulu jadi mak ea?

^effa^ said...

tu la yuyu.. memang malu jugak. sampai diskuss ngn hubby tu.. hahahah. lol

tu la kite dekat2 kan.. ramai dah tegur perut effa dah mcam nampak ke bawah.. effa ckp dengan baby, belum masa lagi. tunggu cukup 36 weeks baru bleh.. hehe ;)

mommie yuyu said...

x lama dh effa.ahad ni cukup 36w..yeke?xde lagi yang tegur perut yuyu ke bawah..cuma ada yang kata nampak sarat dh..tp mak yuyu je la, hari2 duk sebut pasal yuyu bersalin..
jangan2 effa dulu..

^effa^ said...

tu la.. kite lebih kurang kan.. takut la plak.. dup dap2 ni.. ngee.. takpe tak kisah sape dulu asal baby2 kita sihat.. geram tgk baby rose. nonggeng je keje nye.. comel gile. hehe

mommie yuyu said...

effa ;
ye la, x kisah la sape dulu..asalkan kita semua selamat kan..effa dh ada ke tanda2?

^effa^ said...

effa takde tanda2 lagi.. tapi tengok perut dah ke bawah skit.. risau jugak kalau keluar sebelum waktu.. hehe