Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

May 14, 2011

entry khas untuk kakchik

salam malam ahad semua kawan2,


entry ni yuyu tujukan khas untuk kakchik , walaupun yuyu x kenal sape kakchik..dan yuyu x tahu blog url kakchik.sbb kakchik komen as anonymous je.. kalau x, boleh la yuyu jalan2 kat blog kakchik pastu amik petua kecantikan kakchik je. sambil tu boleh yuyu ucapkan terima kasih sbb sudi dtg blog yuyu dan komen kat shoutbox yuyu. 


dear kak chik,
untuk pengetahuan kak chik, yuyu sendiri x selesa dengan muka berjerawat mcm ni.. yuyu dh cuba mcm2 cara untuk hilangkan jerawat ni. yuyu dah jumpa doktor, tp doktor kata ini perkara biasa bagi sesetengah orang mengandung..lagipun yuyu langsung tak ada alahan muntah/loya..jadi mungkin dia keluar mcm ni..keluar ikut muka..dengan jerawat mcm ni.. dan doktor mmg x bg yuyu amik sebarang ubat , sebab boleh bahayakan keselamatan baby. bukan satu klinik yuyu pergi, klinik swasta, kerajaan, semua yuyu pergi.. tapi jwpnnya sama je,  doktor kata..insyaallah lepas bersalin bila dh keluar darah, jerawat2 ni akan hilang sendiri..
meh sini yuyu listkan sikit jenis2 alahan org mengandung yang doktor/kwn2 bgtaw kat yuyu:
1)hitam2 di sekitar leher
2)jerawat di belakang badan
3)gatal gatal badan
4)jerawat -antara kat atas, alhamdulillah, yuyu cuma kena yang ni je.


dan kebanyakan mereka yang pernah alami alahan ni kata, alhamdulillah lepas je bersalin semua ni akan hilang..x payah ubat2 pun..wallahulam.


dear kakchik lagi, 
yuyu bukan x jaga muka. yuyu jaga, yuyu cuci muka setiap hari..mcm2 usaha yuyu buat.yuyu pantang makan makanan yang berbisa/boleh buat jd gatal. tapi apa la daya yuyu nak elak dari benda ni makin banyak. mungkin kakchik geli tgk yuyu tepek gmbr muka yuyu eh?yang bernanah tu?dulu yuyu malu.skrg ni, bila suami/kwn2 semua bg semangat..yuyu jadi bangga.biarlah muka yuyu bernanah ke, berjerawat mcm mana pun. ini la kenangan / pengalaman untuk menjadi seorang ibu..dengan dugaan mcm ni la buat yuyu jadi lebih teringat akan pengorbanan umi yuyu untuk lahirkan yuyu..


yuyu start alahan jerawat ni lepas 4 bulan mengandung..yuyu ingat lagi.masa tu bulan 12.mula2 tu baik mcm bengkak bibir je..yuyu pergi klinik..doktor bg cream dan bengkak tu hilang, tapi amik masa dalam 2 minggu jgk baru hilang. ini yuyu bagi bukti sikit.


masa ni yuyu pregnant 4 bulan lebih.mmg la kulit yuyu x licin mcm lisa surihani.tapi x la teruk mcm skrg. dan tgk mcm mana bengkak bibir yang yuyu ckp. org ckp, itu ibu jerawat.

close up sikt

selepas bbrp hari..muka dh mula jadi lebam2..dan jerawat/bengkak kat mulut still x hilang tapi makin teruk sbb jd hitam

lepas tu kan kak chik, yuyu cuba mcm2 dah,segala jenis pencuci muka yang yuyu rasa x byk chemical dan ok.mst yuyu cuba.. sebelum jadi mcm ni, yuyu pakai mary kay timewise. bila dh start naik jerawat ni.yuyu ingat x sesuai dgn mary kay,yuyu tukar pakai bio essense, loreal hydra water (lupa nama dia), safi gamat, dan akhir sekali skrg yuyu cuba body shop tea tree.alhamdulillah..skrg semua ni dh makin kering..mungkin disebabkan penangan body shop tea tree, tapi umi ckp sbb dah nk sampai masa bersalin, hormon dh ok.tahla..yuyu x kisah, sbb yuyu yakin .lepas ni mst hilang..kalau x hilang jugak, yuyu sendiri mmg dh ckp dgn hubby nak pergi new york skin care untuk ubatkan balik.. jadi x baiklah bila kakchik tuduh yuyu malas nak jaga muka..ada tanda seru lagi tu..mcm marah yuyu je..janganla marah kak chik..

kalau kak chik baca entry ni, yuyu harap kak chik faham yang yuyu bukan x boleh terima komen kakchik.tapi yuyu nak terangkan balik apa yang kakchik x faham..sebab yuyu x tahu mcm mana nk terangkan kat kakchik, urlblog pun xde..jadi yuyu buatla entry..ok kakchik. tx for the concerns.. ;) assalamualaikum
kalau suke , like la ;p

29 comments:

Munirah said...

ape lah sgt jerawat nk banding dgn kelahiran baby yuyu nt. mesti happy. :)

mama_afiq said...

yuyu.. skin pblm tu mmg biasa dgn org mengandung.. tu la alahan..yuyu buat mcmana pun mmg xkan hilang.. xpe sementara je..lps baby kuar nnt hormon will back to normal.. InsyaAllah sume akn cantik semula.. tapi... sbnrnye.. mase preggy ne la plg cantik.. yuyu tgh mengandung.. itu 1 pengorbanan yg mulia.. walopun muka berjerawat tp Allah pandang cantik bl yuyu redha sb yuyu sdg kandungkn seorg lagi hamba Allah.. be strong okay.. nnt lps deliver kt grooming blk k... chaiyok2! yg penting baby n yuyu sihat... yg lain2 ignore je k.. take care dear.. : )

Haida said...

hmmm tak patot betul la dia cakap mcm tu...dia tak pernah pregnant kot...muka org tengah pregnany ni la muka yg paling berseri sekali...nnt lepas give birth ok la balik bersabar ye...

NahiZ (chynk) said...

...ermm susah gak dengan org yg terlebiy concern nih...drpd die hantar msg cam tu...why dun die sponsor skincare ke ape...yup i agree ngan u, bile pregnant ni len org len die punye alah...tp setiap alah tu bukan lekat selamanya ye x...xpe just b strong ye yuyu...i believe once u deliver u'll turn to be hot mama~ =)

Siti NurJ3nab said...

ala nnti hilang lah tuh....biasa lah pregnt nyer ragam mcm2..ad kena ad yg x.. ;)

Wan Adawiyah said...

erm dulu time wan mula2 preggy pun naik teruk gak until now pun ade lagi even pi jupe specialist pun drg ckp hormon xstabil xsemestinye new york skin bgs mbe wan lg btambah teruk ape..insyallah lps bersalin hormon kepada normal jgn risau ek...chayok!!!!

___Mrs Suhaidi___ said...

mommie yuyu:yan plk yg rase sedih bile bace comment kak chik tu...ignore je tau...pada yan, semua preggie mama nampak cantik & sexy...setuju 100% ape yg yuyu tulis kat atas tuh...nanti bb dh kuar, yuyu sure jd hot mama....chill ok...:)

CikPutih~ said...

sian yuyu..jgn hiraukan la komen anonymous tu...take care tau yuyu...InsyaAllah nti ok semuanya....

mommie yuyu said...

munirah ;
yuyu pun fikir mcm tu.apa sgt la jerawat sume ni kalau nk dibandingkan dengan apa yang yuyu akan dpt nanti..skrg ni mmg x boleh nk berubat lebih2 sbb byk kena fikir pasal keselamatan baby..tx munirah

mommie yuyu said...

mama afiq ;
terima kasih tau..yuyu bukan apa, cuma yuyu geram dgn kakchik tu.kot ye pun, xtau cite jgnla suka2 tuduh mcm tu..ingat org suka ke muka gatal2 mcm gini..kalau dia x suka tgk, yuyu lagilah..nak menggaru je hari2..

mommie yuyu said...

haida ;
ntah la haida..nk kata pun x reti..tiba2 je muncul org terlebih prihatin mcm gitu

mommie yuyu said...

NahiZ (chynk) ;
tau xpe.kan lebih bagus dan afdal kalau dia sponsor skincare yang bagus da boleh hilangkan je jerawat ni..drpd suka suki mengata mcm tu

mommie yuyu said...

Siti NurJ3nab ;
harap2 mcm tu la siti..ini pun semakin hari semakin kurang ni..

mommie yuyu said...

wan adawiyah ;
ye la wan, yuyu mmg alahan ni mula lepas bbrp bulan preg.sebelum tu ok je..mungkin perubahan hormon..yuyu pun masih berfikir nak pegi ke x NY tu.tp tu last choice la..kalau kakchik tu x tegor pun, yuyu mmg ttp fikir jgk pasal masalah muka ni..bukan nye malas mcm yang dia ckp tu..geram je..

mommie yuyu said...

mrs suhaidi ;
harap sgt apa yang ditulis ni x disalah erti..sbb x bermaksud mende pun.cuma nak jelaskan mende yang kurang jelas pada cik anon tu je..jannah terkejut baca komen tu..bunyi mcm x puas hati je pun ada

mommie yuyu said...

cik putih ;
tx dear..mmg mls dh nak hiraukan org mcm tu..lagi layan lagi dia suke kot.

Pya said...

sape lah kak chik tu. teringin nak nengok kulit muka dia licin sgt kew???

sabar la ye yuyu. insyaAllah pas deliver nnt semua tu akan elok balik. trust me. ^_^

mommie yuyu said...

pya ;
mungkin kulit kakchik jenis flawless mcm kulit telur tu..tp kot ye pun jgn la main tibai je sound org mcm tu..ish ish..

tenkiyuk bg semangat kat yuyu tau pya!

Wanie Nasir said...

yuyu,apala sgt nak dibandingkan jerawat tu dengan setiap hari malaikat berdoa untuk kita dengan pahala yang berlipat ganda kerana membawa amanah Allah di dalam rahim kita yer tak?Mungkin Kak Chik terlupa pandang yang besar ni,dia nmpak yang kecik jer.Takpa yuyu,wani pon ada jerawat,nanti kita sama2 berusaha melicinkan kulit muka kita pastu kita tempek gambar kita yang berseri2 selepas mengandung kat blog okeh.Go mama yuyu!

Ryehanna said...

err.. 1st sekali, jgn pg new york skin care solutions tu. jgnnnnn pg. suku sakat yun nam n london weight mngmnt tu. kikis duit org...better pg dermatologist btl2

ttg alergik yuyu n kak chik tu, wat dek jela... nm lg pregnant, mcm2 perubhn terjd. ana dl gtl2...huhu

ally said...

yuyu, sgt setuju..biasala tu alahan semasa pregnant..x sume org akan mengalami alahan yg sama..ikut badan la kan? me too, ms pregnant, byk jerawat kat bdn..ni dah 40 hari berpantang, xde dah jerawat kat badan tu..infact, rsnya kulit lg mulus..ewah..so, no worry la..lepas ni kompem makin cantik..amin..

Puan Kutu said...

harap2 lepas bersalin ok la yuyu kan..dugaan mengandung..kena terimala..:)

Jaslin Jamaludin said...

salam kak. sabo kak. dia takde keje tu, tu yg saje cari pasal gitu. padahal bukan kacau dia pun. manusia manusia. hmm.

yeay! tak sabo nak tengok baby!! :))

.:Mrs. Engineer:. said...

kakcik tu cantik sgt kot muke die.tu yg x bg link blog tu.xpe yuyu,nnt ilang lh jerawat yuyu tu :)

___Mrs Suhaidi___ said...

mommie yuyu:Alhamdulillah, sbb yuyu x melatah & melenting....:) xsabar tggu baby yuyu...ngeeeee

b.E.L.L.e said...

yuyu..org ckp klu muke ibu xberseri time pregnant maybe dpt baby gurl. alahan2 mcm yuyu sebut tuh same cm kawan kite dpt..muke xberseri..jerawat naik, leher jadi hitam..bile bersalin tgk2 dpt baby gurl..hehe..dah 3-4 org dah ckp cmtu kt kite..tah yuyu dpt baby gurl kot nnti..hehe..pape pon ignore je org cm2..yg penting kesihatan ibu n baby baik.. =)

Anonymous said...

yuyu, jgn gie new york skin care. itu penipu jek... ade org gie, lagi teruk muka dia... its a SCAM.kalau cari kt new york, mane ade bende tuh. rasenye singapore or china tah...

naynab said...

Mummy yuyu..ape yg awak alami sy tgh alami skng..skt hati pada mulut22 yg ckp mcm2..wt pekak jele skng ni..tp rs tension jgk..sejuk t ckit bc entry yuyu ni.tq..

Email : jaynne@gmail.com said...
This comment has been removed by the author.