Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

May 8, 2011

check up kali ke 10

errk, dh 10 kali dh rupanya..tapi alhamdulillah..diam x diam kejap je masa berlalu.. hari ini dalam sejarah, buat pertama kalinya, yuyu dapat no 3 untuk check up..biasa nya mst no 8 @ 9. itupun lepas berjaya dipintas oleh seorang makhluk tuhan tu.selamber je dia, baru sampai terus potong line..tp xpela, malas nk bertekak.biar kan je la org yang jenis x tahu etika ni...


cite untuk check up kali ni, mcm best sikit sbb yuyu dpt jumpa doktor..biasa la KK, mmg payah nak jumpa doktor kalau xde masalah..seingat yuyu, ini baru kali kedua yuyu jumpa doktor KK. pastu doc suh jumpa dia masa 40 minggu pulak.. doktor sayang, insyaallah kalau doa saya dimakbulkan, tak ada pape masalah, masa tu saya dh bersalin dah..hihi..nurse pun tergelak je masa dia tgk nxt appointment dgn doktor tu.. 


secara keseluruhan, alhamdulillah.semua ok je..baby sihat, mama sihat..
berat - naik 400g je untuk 2 minggu. tapi bila total semua, berat yuyu dh naik 15.5kg. nurse ckp sepatutnya total berat yang kena naik hingga bersalin cuma 12.5kg je..hihi..yuyu senyum je..nak buat mcm mana..berat yuyu mmg jenis x menentu.. xpela, bersungguh sungguh la time pantang nanti..ikat bekung kuat2..kihkihkih..


tekanan darah -110/70
tinggi rahim - 34 (sama dgn usia kandungan)
urine - ok


pesanan nurse pulak 
1; awasi gerak anak dan catat dalam buku carta gerak anak
2; perlu siapkan kelengkapan bersalin -baju/pampers/brg2 anak
3; segera ke hospital jika ada tanda2 bersalin


lepas dh jumpa nurse, baru boleh jmpa doktor..seperti yang dijangka..screen monitor  mmg mengadap muka doktor je la..yuyu ni??terkebil2 je la dgr doktor dgn nurse bercakap pasal hasil scan..dah la skodeng org, pastu ckp bahasa medical pulak..saje la tu, xnk bg org tahu..mmg hampeh hampeh hampeh...


akhirnya, dh puas dia dua org bersembang, baru doktor ckp
"hasil scan ni, semua ok, baby sihat , x ada masalah" kalau ikut scan ni dh masuk 35 mgu++, tapi kita tetap ikut tarikh period"


yuyu cuba tanya berat baby..sbb mmg curious gile nak tahu since semua geng mommy to duk update berat baby diorang je..jeles ok oke!!! "kalau ikutkan scan, 2.6kg"


yuyu tanya lagi, sbb x puas hati "berat x doktor?"
"x la, normal  je tu, bukan di tahap membimbangkan" sungguh ringkas dan pendek dan sekongtet jawapan doktor..
yuyu nk tny lagi pun dh jadi malas..


tgkla, kalau rajin, masuk 36 minggu pergi scan kat swasta je..


jantina?? doc x cakap pape pun..yuyu pun malas nk tanya..doktor KK mmg x friendly ke eh???? 




kalau suke , like la ;p

25 comments:

queen aida said...

rilek2...

mommie yuyu said...

qa ;
mmg tgh rilek la ni..nasib xdok mslh.so mood pun baik je la

mama_afiq said...

ala yuyu biasala KK.. tu pun kire okay la dia mau scan.. mama xpenah pun diorg nk scan..huhu.. nak2 plak mama tiap bln scan kat swasta jd da siap attached scan tu kat buku..so lg la diorg xscan..huhu.. kejap je dah masuk 34 weeks kan.. dah dekat dah..yeay! tinggal bape ari je lg.. jg diri elok2 tau.. xmo bt keje berat2 tau : )

mama_afiq said...

ala yuyu biasala KK.. tu pun kire okay la dia mau scan.. mama xpenah pun diorg nk scan..huhu.. nak2 plak mama tiap bln scan kat swasta jd da siap attached scan tu kat buku..so lg la diorg xscan..huhu.. kejap je dah masuk 34 weeks kan.. dah dekat dah..yeay! tinggal bape ari je lg.. jg diri elok2 tau.. xmo bt keje berat2 tau : )

mommie yuyu said...

mama afiq;
ye la mama, kedekut btul kan..yuyu kalau scan kat swasta pun, yuyu x attached kat buku tu..tau dh kalau buat mcm tu,,mmg doc x akan scan..bukan apa, dh kita duk check up kat situ, nk jugak tahu apa kata doktor kan..ini punyalah payah nk jmpa..nasib td dpt gak jmpa..hihi
tx mama, mama pun sama kene byk rehat..tp kena rajin exercie kan?untuk mudah bersalin

nur said...

semoga selamat bersalin nanti dear.

storyfromme said...

seronoknye tunggu baby lahir.

mama_afiq said...

tu la yuyu... mama pun xharap sgt diorg scan.. psl doktor nye mmg xfriendly.. yg mama jmp la.. lain2 tmpt xtau la plak.. so nk tau condition baby secara detail kene la p swasta lbh puas hati kot.. tp scan pun xmahal kat sini RM40++ je.. seronok bl scan sb dpt tgk baby main2 hehe... kalo blh ari2 nk sca.. tp melampau la kan.. blh mkn pasir je kot hehe....

___Mrs Suhaidi___ said...

yuyu: semoga selamat semua...kalau xsbr sgt dah nk tggu baby kuar...gi induce...mcm yan...both doters induced...sakit sket ler..:)

mommie yuyu said...

mrs suhaidi..xmo la induce kalau boleh.saje je jannah nk tny doktor tu.nk tahu ..
mintak2 dpt bersalin secara normal.

puanbee said...

doktor kk memang cam tu kesian depa jd gitu sbb stress kot hehe..bee beranak 3 anak mcm tu ler rupanya susah nk cr yg baik..dan peramah sikit ...

sePosen-10sen said...
This comment has been removed by the author.
Pya said...

Yuyu berat baby dah 2.6kg?? Wauwau! Sihatnya baby Yuyu. Pya aritu 32 weeks only 1.87kg je. Harap2 la berat baby naik sikit lps ni. Macam kecik sgt pulak rasanya baby Pya ni (-_-)

~Yun~ said...

doc kat KK mmg cm2 yuyu,ckp pn cm acuh xacuh je,so bile yun jmpe doc,yun pn buat muke seposen depan die,sbb die bukan ckp byk pn,hehe!

berat baby da 2.6 kg..sti comel gebus baby yuyu ni..waa,excitednya baby nk kua da..=)

mommie yuyu said...

nur ;
thanks dear

storyfromme ;
sis pun x sbr ni dik

mommie yuyu said...

mama afiq ;
btul la tu..kena pegi swasta jugak..sini pun ok jgk.kalau 3d baru rm35..ok la tu.tp mls nk menunggu sbb ramai je..

mommie yuyu said...

puanbee ;
agaknya la kan..stress kot..sian pulak dgr mcm tu,hikhik

mommie yuyu said...

pya ;
tula, risau jgk kan..takut gebush sgt nnt..habisla yuyu...

mommie yuyu said...

yun ;
btul btul btul..
mmg kena wat muka seposen je la..tgu dan tadah perut je la..dia sorang je tgk monitor..kita ni xtahu pape langsung..hishhh geram!!

yun, takut ni..xmo la baby gebush sgt masa lahir..lepas tu xpela..

^effa^ said...

nape dok tak nak bagitau.. ngada2 nye dok.. g swasta la yuyu.. ngee ;D

b.E.L.L.e said...

wah..baby dah 2.6kg..agk2 boley cecah 3kg x?heheh..emm..nape doc tuh xfrenly?die stress kot ramai sgt patients..sbr je la eh yuyu..nsb bek doc kt tmpt kite oke..frenly..xtnye gender lg die dh bgtaw dulu...x seprais dah...heheh...

mommie yuyu said...

effa ;
ntahla..mmg jenis mcm tu kot..masa scan tu, doc dgn nurse borak tp dalam bahasa medic la..mmg sepatah pun xfaham..rugi x amik medic..hihi.
tu la, tgu dh 9 bulan la baru g scan lagi..skrg dh mls nk g scan kerap2..buang duit je..

mommie yuyu said...

belle ;
best la belle dpt doc yang friendly..ini jgn ckp nk senyum..tgk muka patient pun xnk..mentang2 patient ni x cantik...sobsob

molliesa said...

yuyu...doc KK bukan tak friendly..sebab patient ramai...g swasta mcm molie..sangat puas hati! :) jaga diri!

mommie yuyu said...

molliesa ;
yuyu kalau nk g swasta, dalam sejam perjalanan..hubby pulak ssh cuti.
tu sbb x buat kat swasta..dulu buat jgk..tp mmg ssh sbb x dpt ikut tarikh appointment..bersalin je la kat swasta kalau ada rezeki..