Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

May 11, 2011

bedung, barut dan lampin segitiga

fuhhhh fuhhhh, panas nya akhir2 ni kan..berpeluh2 satu badan padahal duduk je tgk tb, berehat2..peluh keluar mcm baru lepas berlari pecut 100m. kalau malam lagi lar, tapi xmo la sebut sangat..kang tersilap cakap x baik pulak..mcm nak tidakkan kuasa Allah pulak..

perkembangan mommyto 
2 3 hari ni, masyaallah penat nye mmg melampau2..tak reti nak terangkan..
nak makan pun x larat, padahal lapar..tapi perut ni terasa ketat je sapanjang masa..
mungkin sbb banyak minum air.mmg bergelas2 air berjaya dihabiskan dalam sehari.
mungkin juga sbb si manja semakin membesar di dalam perut ini..
atau mungkin juga cuaca panas skrg ni buat jd selera nak makan pun tak ada.
ni nak cerita pasal penat dulu, yuyu punya tahap penat ni mmg melampau2 sgt.buat kerja sikit mst penat lebih..duduk bangun byk sgt pun dh tak boleh..penat nye tang perut ni je..rasa berat sangat..tapi dh penat tu, bukan boleh berehat2 dengan senang lenang...
duduk x kena, baring x kena,mmg serba tak kena la..korang ada kena mcm ni x?
masa kat kelas tusyen pun dh x aktif mcm dulu..kerja2 menyapu kelas dh jarang yuyu buat. tak mcm dulu.. nasibla anak didik semunya jenis faham walaupun baru darjah 1 dan darjah 2..bila pen/kertas cikgu jatuh..cepat2 tolong amikkan..yela, cikgu ni ssh nak bergerak..
balik je tusyen pukul 10 tu, kalau x pergi exercise jalan2 kat taman dgn hubby, mst trus balik rumah dan baring..tidur??? mmg x la..selagi x mencecah pukul 1, 2 pagi..mmg x boleh nye la nk tdo..pusing kiri kanan serba x kena...

ada pulak terbaca pasal bahaya tidur terlentang..boleh menyebabkan oksigen lambat sampai ke baby...nak tidur mengiring bukan x boleh, baby mcm x brp suka je..bila pusing mengiring mst dia tendang2 mcm protes..
-sejak 2 hari ni, yuyu kerap rasa mcm period pain..tp sangat lembut..slow gitu je tapi lama, lebih kurang 20-30 minit gitu la..kekerapan? sekali sehari je..hari ni, pagi2 dh kena..sampai mengerikuk yuyu tahan sakit pagi tadi.hubby pun mcm kesian nak tglkan yuyu nak pegi keje..dia gosok belakang pun x jadi apa..walaupun sakit tu alar2 manja gitu je, tapi berkerut jugak la dahi ni..habis cramp bahagian bwh kaki ni..mmg mcm sengugut la..
-gelabah jugak, sbb awl lagi, yuyu baru 34 minggu pluss..cepat2 tadah doa dengan hubby supaya xde pape..dan pujuk baby jangan keluar lagi..tgu sampai cukup term dulu la sayang..time tu pun ngam2 papa dpt gaji..senang sikit..awk pun dh matang sikit..
-akhir2 ni jgk dh makin rajin buat senaman mudah bersalin, buat squatting pastu senaman kagel..hari2 buat..
-selain semakin rajin buat kerja rumah..hehe, dulu saya pemalas sikit..syhhhhh

rajin pulak menayang muka x siap ni akhir2 ni..korang jangan muntah ye...


perkembangan si manja kesayangan semua org ni.
-dh x aktif menendang mcm dulu2..kalau dulu, setiap masa bershuffle, berpartayyy kat dalam ni.skrg ni lebih banyak mengeras dan bergolek2 je..cuma sekali tendang tu, mmg menusuk kalbu..boleh melatah mama dia..hehe..
-mengeras x kira masa..malam2 lagi la.yuyu ni kalau terjaga bila2 pun tgh malam, mst nak rasa perut..dan mmg akan dpt rasa perut keras sana sini..kejap tepi belah kiri, kejap kanan, kejar tgh2, atas, bwh sume..timbul tinggi gile..dan hari ni, bila post kat FB pasal ni..baru dpt tahu..yang bahaya juga bila baby selalu sgt mengeras..ramai yang advice suh monitor pergerakan baby dan jangan terlalu kerap mengeras..dulu ingatkan bagus kalau baby mengeras..aduila...rupanyan bahaya ye..dari segi apa xtau la..nnt kalau rajin g scan, yuyu tanya dan share apa kata doktor.
-last masa g check up KK, nurse tanya, awk kira pergerakan baby mcm mana?yuyu ckp la, "saya kira dia tendang, mengeras dan timbul2"..sekali nurse ckp "awk jangan kira dia mengeras atau timbul, kira dia tendang je.." laaaaaar, gitu ke?baru yuyu tahu.
-ada sikit info pasal pergerakan baby untuk dikongsi dengan mommies yang lain..
klik sini

la, tgk balik tajuk atas???
bedung, barut dan lampin segitiga

hehe, jauhnya tersasar.ini la akibat bila berhari2 x update.mula2 nak bercerita mcm2 tanpa tertib yang betul..
akhirnya, barut dan bedung yang ditempah siap sampai ke tangan yuyu..itu pun setelah puas umi yuyu mengepush tukang jahit tu suruh cepat siapkan...hantar dh brp bulan yang lepas..dia peram kat rumah dia lama sangat..akhirnya...siap jugakkk..tenkiyuk umi..sbb semangat mengepush tukang jahit tu, dan juga rajin tlg basuh dan sidai bedung, barut dan lampin tu..yuyu mmg x larat sgt 2 3 hari ni..
dan semalam, kuatkan jugak diri ni,iron semua sekali.umi jgk yang suruh..umi yuyu mmg jenis semua benda dia nk perfect..jadi nya hampir 2 jam jgk masa yang diambil untuk iron semua tu..penat, berpeluh, tapi...berbaloi2..comel sungguh benda2 kecik ni..cium skit..hmmm wangi, eh pesal ada bau baby ni????hehehe... tolong sorang, tolong cepuk atas dahi ni bagi sedar sikit..hikhik

 huraian gambar ;
bedung baby -7 helai
barut baby - 7 helai (2 size tukang jahit ni buat, dan lagi 5 helai belum siap)
lampin segitiga - 8 helai...(umi ckp, ni pakai sehari dua lepas bersalin je)

letak 2 gambar baru puas hati mak buyung ni..hikkkks

ni ler rupa lampin segitiga tu..x faham knp umi beriya sgt nk suruh cucu dia pakai ni..padahal pampers dh banyak..


kalau suke , like la ;p

10 comments:

~Yun~ said...

yuyu,yun pn xleh tdo mengiring skang,baby xskela,die sempit kot kan..hehe!comels la barut tu semua..umi yuyu nk cucu die pkai gak lampin ek?samela ngn mama yun,die kate pkai je lampin,die offer nk basuh ms pantang nti,lege dgr,hehehe!

mama_afiq said...

yuyu.. cuba letak batal kecik bile mengiring.. lapik kat bawah perut.. bg baby selesa skit.. time perut dah makin besar ne mmg cepat penat yuyu.. baby dah menekan sana sini.. hehe sabar ye.. xlama dah lg...
rajinnye yuyu iron barut baby.. waahh terbaik la... hehe

storyfromme said...

dah lama tak buat lampin segi tiga tu.

mommylavender said...

salam petang jannah~ orang tua biasa la...tanak pakaikan pempers time dalam pantang, pakai kan je yg 3 segi tu. tapi bagi yang nak ikut la...sesetenggah tu taknak ikut.

b.E.L.L.e said...

samelah kite mummy yuyu..perut asyek mengeras je..esok check up kene tnye doc neh..

comel la lampin segit tiga tuh..hehe..dh lame xtgk lampin mcm tuh..

Pya said...

Yeay Yuyu dah dapat barut jugak! Syiok je tgk barut kaler putih suci gebu tukan? Pya pun dah iron dah smlm b4 masuk container. Tali2 dia tu mak aihhh bergulung2 lps basuh. Dah iron br nmpk mcm barut balik. Hihi...

Yuyu, td Pya check-up doc pun ckp nape perut mengeras sgt ni. Tapi tak berapa faham, pastu tak tanya lbh2 sbb doc tu mcm nak cpt. Bahaye ke? Takot la pulak...

ally said...

yuyu, kalo perut mengeras je selalu kan, amalkan selawat 3 kali n usap2..pastu ckp2 kat baby, tny knp mengeras je..xpe la kalo dia x phm pon..hihi..

zatil said...

Wahh..akak pulak yang x sabar nak jumpa baby comel ni..:)

Mmg saat2 skang amat la tidak selesa nyer..kiri tak kena, kanan pun tak kena..last2, tidur duduk atas sofa :)

Yuyu try lah cuba mcm position nak tido or selesakan badan..try dgn bantal yg byk pun ok juga..

untung yuyu ada umi yg bantu sentiasa :)

take care..

asna cute said...

sakit peut tue mybe dikenali sbgi brotx hiks kot.. sabar ya. if sakit tue kerap sgt g jumpe doc tau =)

Atiqah Adnan said...

dah masuk 3rd trimester lain plk pengalamannye kan.. qa pun tatau caner rasa bb kick.. huu~ nanti nak kena tanye nurse..

barut qa pinjam barut anak2 buah qa yg lepas2 je.. x prepare langsung.. ^^