Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

May 22, 2011

9 bulan

semalam yuyu dgn hubby pergi klinik zainab untuk scan lil prince kat dalam ni.. sbb x puas hati scan kat KK 2 mgu lepas.. walaupun berbayar tapi sangat puas hati nk compare dgn scan kat KK baru ni.. macam2 tips doctor zainab bagi..


tgh menaip entry tadi, terasa perut dan pinggang sakit sangat..baby bershuffle bersungguh2 kat dalam ni..mcm latihan untuk pertandingan besar..senak2 + sakit sungguh2 dan akhirnya mama tewas dan terpaksa berhenti menaip dan baring..lepas 2 jam baru hilang..itupun senak2 masih terasa..


sambung balik entry ini.


pesanan dari doctor zainab;
>>>>tanda2 bersalin- x semestinya sakit mcm senggugut..kalau baby mengeras sgt dan perut terasa sangat senak..myb mcm yuyu rasa td..masyaallah, senak giloss.. tapi ni dh semakin slow dh..dan tgk jam, kalau berulang dalam masa 15 minit pun adalah tanda2 bersalin dan disyorkan ke hospital..


>>>>yang lain sama lah, keluar darah dan air ketuban.. kalau dh dtg mana2 tanda2 bersalin, bersiap2 la ke hospital dgn segera.. jangan sesekali pakai make up..even foundation..lipstick dan eye shadow apatah lagi.. sebab!! nnt kalau muka kita dh pucat, doctor atau nurse ssh nk perasan.. kalau kita xnk tlg diri kita sendiri..silakan la bermake up2 ye..(ini doctor kata ok, bukan yuyu kata..hehehe)


>>>>ibu2 jangan terlalu ikut petua yang suruh makan mcm2 , contohnya telur mentah @ telur separuh masak setiap hari.. x membantu memberi tenaga pun jika makan hari2, tapi buat badan kita tambah lemau sbb berlemak..yuyu pun x tahu sgt..kena tanya dietation untuk detail lagi.. yang sebetulnya, hanya 2 biji telur seminggu untuk orang dewasa..x kira la mcm mana cara masakannya. sbb di akhir2 kehamilan, kita digalakkan meringankan badan, bukan memberatkan @ melemahkan badan dgn makanan2 yang tinggi kolestrol.. tapi ni bukan x boleh makan tau..doktor zainab cuma kata, jangan makan hari2 2 3 bijik..tu je..


>>>>mmg agak bahaya kalau baby selalu mengeras di akhir2 kehamilan..mengeras yang dimaksudkan ni,adalah mengeras yang disertai dgn kesakitan xkiralah senak ke perit ke ketat sgt ke.. kalau mengeras biasa , timbul2 je xpe.. kalau mengeras dan sakit tu, cuba tgk kekerapan , kalau 15 minit sekali dh boleh dianggap kontraksi dan kena pergi hospital..kdg2 mmg false alarm.. tp tiap kali kontraksi tu, baby akan terkepit..risau kalau biar mcm tu je, baby akan lemas.. risau kan dgr?? yuyu pun duk alert je skrg ni..


hasil skodeng anakanda pulak
-kedudukan baby di tempat yang betul.kepala di bwh
-uri ok-atas
-sekali lagi, doktor tunjukkan jantina my baby. tu diaaaaa, jelas dan bersuluh..siap doktor zainab pagil abanglong lagi...suami pulak tersengih2 je tgk.. 
-anakanda ni mmg pemalu la, suka tutup muka dgn tangan..jadi x dpt la nak ber4d ke apa ke..setakat 3d je la..xpela syg..nk saspen kat mama papa ye..
-ukuran kepala, peha, tangan semua ok.due date awl sehari je dari edd KK bagi.


lupa pulak nk tanya berat baby, dh siap scan, masa nk turun dari katil baru teringat..jadi doktor estimate je la..katanya, kalau ikut ukuran semua x besar mana, paling besar masa lahir 3.2kg je, tapi myb kecik lagi.sbb baby penuh dalam perut dan perut x bsr sgt..mintak2 betul la apa yang doktor teka tu..amin.




tu je la cerita di klinik zainab. hari ni pergi KK pulak, check up untuk 9 bulan


terlambat 3 minit je, sampai KK pukul 733 pagi, terus dpt no 13..fussss..nasib baik la hari ni dh standby kuih dan majalah pa&ma..jadi xde la kelaparan dan bosan sgt menunggu.


semuanya berjalan lancar hari ni..mcm biasa je check up kali ni, yuyu rasa prosedur di mana2 KK pun sama je kan..mula2 timbang berat, cek BP..pastu urine test, cek HB dan tgu turn jumpa nurse..kalau perlu baru jumpa doktor.. betul x?ke lain..yuyu agak je..


setiap kali pergi KK dan tgk newmoms yang bwk baby untuk cucuk sebulan/dua bulan..alahai mula la nak berangan..sweetnye  tgk..x sbr sungguh nk merasa semua tu.. ya Allah, percepatkanlah hari berlalu, dan permudahkan segala urusan ku melahirkan anak di dalam kandungan ku ini..semoga kami berdua selamat dan sihat selamanya..amin


hasil check up hari ni
-nurse cek perut dan kata baby dh masuk laluan..ho yeahhh, buat yuyu senyummmm..x lama dh tu.. ;))
-BP/HB/urine semua oke.. 
-berat naik 1.5kg.-byk jgk kan?tp nurse x bebel pape pulak.
-nurse bgtaw tanda2 bersalin-sama je dgn doktor zainab ckp..
-nurse pesan kena asingkan baju + kelengkapan baby untuk bwk masuk labour room.
     *sehelai tuala
     *sepasang baju
     *sepasang mittens & booties
     *barut/bedung
     *sehelai pampers
     *toiletries x pyh..itu je bwk..letak dlm plastik biasa je xpe.
-nurse pesan lagi, dh boleh bincang dgn suami mcm mana cara perancangan keluarga lepas ni, samada makan ubat ke, cucuk ke.. hmm yang ni nnt la fikir.


ada lagi 4 minggu jika ikut EDD 19/6. tak kisahlan bila2 pun baby nak keluar, tapi kalau boleh jangan terlebih due ye syg..sian mama..


sekarang makin kerap pulak senak2 perut..sakit pinggang..bila dh sakit tu mmg serender la..terus kena duduk atau baring.. tapi kan??? bila dh hilang tu..sejam dua jam tu.. nak rasa lagi pulak..hehehe



kalau suke , like la ;p

22 comments:

mama_afiq said...

Alhamdulillah sume pun okay ye yuyu pegi check up..lega rase kan bl baby xde pblm kat dlm tu.. ne dah dekat2 neh jgn trave jauh2 tau... take care ye mommy yuyu...
yuyu.. tq kasi info psl brg baby utk masuk labour room tu..hehe.. mama pun dah lupa2 dah.. seingat mase afiq dlu nurse tu yg selongkar beg mama cri ape yg nk pakai kot..hehe... nmpk sgt mama xtau..keke...

molliesa said...

haah la...betul kata doc zainab...telur tu dah banyak zat dalam tu..kalau makan terlebih...nanti terlebih la...:) tak sabo nak tunggu baby yuyu pulak..:)

igt, jangan pakai make up! hehee

~YUN~ said...

waaa...dah 9 bulan yuyu,siap2kan ape yg patut k,kene get ready da ni..tq for the info psl perut keras tu,lately ni pn baby yun ske nk mengeras tp xsakit,jus die gerak2 and bershuffle,hehe!

take care dear! =)

^nanie^ said...

yuyu dear,takecare ok..xlame dh tuuuu...;-)

mamaleen said...

ok yuyu.. semoga selamat semua ok..
banyak2 berdoa..

^effa^ said...

yuyu.. kite sama.19/6.. effa pun dah sakit pinggang ni. selasa baru ada check up dengan pakar. mintak2 takde ape2.. tah2 baby kita lahir hari sama. hehe take care yuyu ;)

zatil said...

sikit je lg yuyu..mmg tengah x selesa sgt2 tu..take care!

fiza said...

:)..wah dah dekat da yer..semoga semua ok yer yuyu..take care

asna cute said...

asna pun selalu rasa perut mengeras. but rasanya baby yg buat. sbb xterlalu sakit pun.

izyan asimat said...

wah 9 bln sudah... hehe take care tau...

Atiqah Adnan said...

yuyu ready tau!! qa harap nanti yuyu nak deliver senang sangat.. giatkan bacaan surah maryam.. ingat breathing technique tok kawal sakit eak..

tak sabar qa nak tunggu bb yuyu..^^

Pya said...

yeay dah 9 bulan dah kita! alhamdulillah kan yuyu? sampai gak last stage ni. tinggal tunggu baby matang je then harap2 jgn la dia keluar lmbt sgt.

pya ms kena admit kat wad minggu lepas setiap masa nengok baby baru lahir. perasaan, masyaAllah, rasa tak sabarnya nak tengok baby sendiri. hopefully kita nanti dipermudahkan bersalin... amin...

*Miss Syahnia* said...

alhmdulillah..sumanya ok
pasni bsedia utk menantikn
baby utk keluar mlihat dunia
plak..tak sbr nak tgk baby akk ;)

b.E.L.L.e said...

thanx sharing info yuyu..eh, makan telor tuh xboly ek?kite baru nak amalkan sbb tgk blog mommy-to-be yg lain amalkan..dah yuyu ckp cmni cancel la blk nk mkn telor separuh msk tiap pg..hehe..nnti kang overweight plak...

hmm..2 la yuyu..doa2 baby selamat lah kt dlm perut ni smpai die keluar nnti...xsbr dh rasenye skang nk jumpe baby sndiri..hehe...

NUN@ said...

yeay!! tak lama dah erk..semoga semua selamat insyaallah

MissRhana said...

bestnye bestnye .. xsbr nk scan jgk :)

mommylavender said...

sesungguhnya saat sakit melahirkan...adalah sakit yang terindah..menjadi ibu,melihat bayi....sungguh menakjubkan...

mykhalis said...

dah betul2 menunggu hari nie.. semoga selamat la hendaknya.. khalispun main hantar je isteri kat hospital..tak sangaka betul2 nak beranak,,ingatkan false alarm je

Puan Nurul said...

seronok btol dgr org gi antenatal checkup and dpt update pasal saat2 bsalin ni. Hurm.... xlama lg ni, bdebar pulak kn

aDieyZa said...

Alhamdulillah if semuanya ok.. sekejap je dah 9 bulan kan.. x sabar nk tunggu akk update citer ttg baby nanti..

shaheeda said...

hye mommy yuyu, selalu baca ur entry.. hari ni terasa nk drop komen, hihi.. due date kita lebih kurang taw!! hehe.. take a good care of urself! & selamat berjuang k! semoga semuanya selamat.. aminn

ieta said...

hwaaaaa..rindunyer time pregnant....