Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

April 16, 2011

ready to go..

semalam me pergi birthday party aisyah adriana..tomey la dress aisya, auntie suke sangat.pandai mommy aisya pilih.sampai auntie mimpi2 malam td.

semalam2 masa borak2 dengan mommy aisya, dia ada tanya samada yuyu ,dah packing brg2 baby dalam beg ke belum..yuyu jwb la belum lagi..yela, mcm awl sgt..baru nk masuk 31 minggu kan.ada lebih kurang 9 minggu lagi..9 minggu??ye ye, saya suke saya suke ;) ;)

mommy aisya ckp, dh boleh start packing awl2..dia dulu 7 bulan dh packing...sbnrnya yuyu ni bukan xmo packing lagi, tp segan..nnt kena perli dgn hubby dan my mom... jadi, yuyu ni yang pantang dicabar disuruh , bangun tidur pagi tadi,siap2 mandi dan breakfast..terus senyap2 masuk bilik..my hubby kerja hari ni.so sorang2 la dalam bilik.ini peluang baik ni..bukak almari, mula mula.. tarik 3 helai lampin baby..eh mcm x cukup..tambah 3 lagi,jadi 6 helai lampin. sapu tangan, baju blablabla..selamat packing..siap iron receiving blanket si manja ag..bwk 3 helai je.cukup ke? tapi rasa byk je..mcm nak berkampung plak kat spital tu nanti...aduila..
meh tgk apa yuyu taruk dalam beg baby yang tomel ni..


cupp cupp.. sebelum tu, nak tayang beg baby anak kesayangan mama ni..
yeay!!saya dah siap untuk ke hospital ni..wiiihuuuuu ;p


brg2 dalam beg merah kat atas ni.
1. pampers newborn - 8 helai - banyak ke x ni??toloooooong guide saya
2. lampin kain - 6 helai - untuk jadikan towel, alas dan lap2 la kot.umi kata awl2 x pyh guna towel dulu..tp yuyu dh beli gak towel..nk bwk ke x eh?
3. baju lengan pendek/seluar panjang - 3 helai
4. baju lengan panjang/seluar panjang - 3 helai
5. carters rompers polka dot..(nak jgk bagitau polka dot.hehe) - 1 helai je.
6. mittens & booties - 4 set
7. sapu tangan - 3 helai
8. kain bedung,barut baby, dan lampin segitiga masih belum siap..tapi dah tempah jahit.

apa lagi ye?ada tinggal x? 
brg2 jagaan diri mcm bedak, lotion, minyak yuyee sume tu belum beli lagi..ingat nxt week baru nak cari.kebetulan nk g klinik farabi jumaat ni.boleh la jalan2 lengkapkan brg2 baby.

ermm, brg mama?belum siap pape lagi.semalam dh jalan2 cari beg untuk mama.sbb mama x ada beg kecik..sume besar2 bapak, sbb selalu pegi mana2 baju mama & papa letak satu beg je. tapi membazir la nak beli..dh la saya x ada duit ni..jujur ni..;(

ada nak tanya ni..pssssss...org laki x payah jwb la ye.
kena beli pad untuk org bersalin ke?pakai pad biasa boleh x?


kalau suke , like la ;p

29 comments:

mykhalis said...

dah siap sedia dah rupenye.. hehe

mommie yuyu said...

mykhalis ;
hehe..semangat!!

zatil said...

erkk..byk sgt tu yuyu..
tak tau la spital lain2, tapi tetiga baby akak dulu, time kat spital pakai baju/slimut/pampers diorg..time balik je kita kena bagi baju/selimut/pampers/mittens/booties baby kita..so akak bwk sepasang je seba serbi..boleh la kut bwk 2 pasang..tapi masa check up last2 nanti, tanya la org kat sana..perlu byk ke tak..jgn lupa tisu basah..

utk mama pun sama..kat sana pakai baju spital..nak kuar baru pakai baju sendiri..yg penting stokin/minyak angin bg panas badan lps bersalin/kain batik..yg pad tu, pad biasa x cukup, mmg kena maternity pad juga :) After 2 weeks baru boleh yg biasa kut..tp kekdg tgk org juga..

hv fun packing..:)

^effa^ said...

mommy yuyu, cepat nye kemas.. mommy effa lum kemas lagi.. heheh.. semlam baru kemas barang buh dalam bakul. cari org nak jaga masa pantang.. pening la..

kak zatil,hospital gov bagi ke baju selimut pampers tu? or swasta je? kalau effa cek, setgh org bwk tak banyak kan. sume sehelai dua je eh..

Izan Ishak said...

advance yuyu kemas brg nak pi spital. tp takpe...bawak je tak kisah banyak pun sebab takut apa2 kemungkinan kan.

pasal pad tu, kak izan sediakan dua2. tp kalau ikutkan 1st experience... senang sikit pakai pad utk org bersalin. senang nak tukar. lagipun masa tu nak bangun nak gerak susah. tp ikut keselesaan masing2.

Azlan Hasan said...

wah..stylo beg baby ner tu..hhehe..xnmpak macam beg baby..hehe..good luck for ur new born baby..

Regards,
-Strider-

Rosie Rose said...

uish uish... dah siap dah grab bag utk baby? semangatnya! hiks... ok la tu. kite gak yg masih tak siap2 grab bag. hehehee..... padahal dah 34weeks plus dah ni.

Atiey said...

teringt plak masa nak bersalinkan danny dulu..excited benar..comel beg tak mcm beg bby pun..hehe..

mummy sarankn pampers yuyu bwk lebih sikit coz bby suka berak2.

taksabar yer nak bersalin..mm mesti bby yuyu kiut cm yuyu..

selalu baca ayat ni bagus kalau kita dlm kesusahahn kesulitan ketakutan dan mcm2 lagi ke lah..

SALAMUNKAULAMIRRABBIRRAHIM..
AYAT DARI SURAH YASIN..

sEMOGA dijauhkan bala malapetaka n selamat bersalin..amin.

Anonymous said...

ala..tak yahla beli beg utk mama yg mahal2..
beli beg garfield rm10 kat mydin pun ok dah.
hehehe

yuyu bersalin hospital private ke, hospital gov?

kalau private mmg diorg akn sediakan semua,baju baby tmasuklah diapers.
tp kalau hosp gov mmg kena bw semua

1 lg, kalau hosp gov mmg HARAM bw botol susu.kena sound dgn misi karang.

klu, hos private lak,belum apa2 dah bg bb kita botol, tak pasal2 bb tak nak puting mama dia..huhuh

zatil said...

effa..x sure la..kena check tu..sat lg tak berbaju pulak baby kan..sian..nak senang bawak jer semua..n babah dia pun tak susah nak balik rumah nak ambik ke kan..

tp klu hosp sediakan, bwk selai dua cukup, buat time balik :)

mommie yuyu said...

kak zatil ;
nnt la yuyu g check up jumaat ni boleh tanya2 psl brg2 nk bwk..bestnye kalau spital tu bg baju, selimut sume...

tisu basah!! ye, belum beli lagi..masuk list skrg jg.

tq kak

mamaleen said...

kotex ada yang bertali.. yang pelekat pun ada.. standy je dua2.. kalau bertali tu sebenarnya untuk memudahkan nurse tolong pakaikan untuk kita kalau kita tak boleh bangun pakai sendiri.. selalunya kalau bersalin ceaser..

mommie yuyu said...

effa ;
effa,yuyu ni mmg jenis mcm ni..kalau org trg kata "selok"..jenis x sbr..ye la, excited kot..nak sambut org baru la katakan..

effa nnt berpantang kat mana?nape x pantang kat kg je?

mommie yuyu said...

izan ishak ;
kalau mcm tu yuyu beli jgk la sepaket mmaternity pad..pakai masa awl2 tu..mahal ke x eh harganya?hehe..kena budget ni..

time kasih ye kak

mommie yuyu said...

azlan hasan ;
biasa je bag baby tu..tp mmg saje pilih yang simple xde katun2/colour2 sgt sbb nnt malas nk dgr alasan en suami "segan la nak bawak"...

pandai x mami ni?hehe

mommie yuyu said...

rose ;
mmg advance..awl lagi yuyu beli tu..uish, rose mmg wajib beli dh tu..cepattt dong..

Puan Kutu said...

bagus sedia awal, bkn macam kita dulu..ada kisahnya,nti klu bkesempatan sy citer.huhu..

mommie yuyu said...

atiey ;
thanks bg ayat tu..yuyu mst amalkan..tu la, mmg excited kan??nnt mst rindu saat2 ni bila baby dh keluar..

amin, moga masin mulut mummy danny neh

mommie yuyu said...

anonymous ;

plan nk g swasta, tp xtau la nnt mcm mana..oww, penah dgr psl botol susu tu..

yeke?nnt kena jaga2 la kalau mcm tu..kalau boleh nk BF je..sbb yuyu x keje

mommie yuyu said...

puan kutu ;
saspen ni..cepat la cite..nak tau jgk..

mommie yuyu said...

mamaleen ; yang bertali tu kan?penah tgk mak punya dulu2..mcm mana eh guna?

^effa^ said...

effa arwah mak dah takde.. nak berpantang umah mil, husband tade. tah la. so hire makcik kat manjung ni, untuk jaga masa pantang.. sedih rasa nya.. :(

mommie yuyu said...

effa ;
janganla sedih2 k..kalau effa kuat, nnt anak pun kuat tau,.dia faham apa yang ibu dia rasa..chill k effa..sorry yuyu buat effa sedih pulak..

^effa^ said...

eh takde la, takpe, insyaAllah effa tahan.. hehe cume first nak berpantang kan, macam tak reti. nasib baik ramai bleh rujuk. hehe ;)

mommie yuyu said...

ye la, 1st time mcm xtau pape kan?mmg byk benda nk kena belajar.tp guru terbaik adalah pengalaman kita sendiri..jom kita sama2 belajar pengalaman kita nnt.agak2 baby girl ke baby boy keluar dulu nnt ni?hehe

___Mrs Suhaidi___ said...

rasenyer nanti farabi akan bagi ape yang mommy & baby kena bawak...better mommy yuyu tnye je ape yg diorang provide & ape yg kena bawak...btw, berkenan sgt dgn bag baby tuh...merah ke pink?lawa....

Sofya said...

cantik beg tu.. berkenan plak..
Ist baby ek, good luck k.. jgn lupa doa banyak k..

mommie yuyu said...

mrs suhaidi ;
ye la, jumaat ni jannah nk g farabi.boleh la tanya mende2 yang ptt.. beg tu warna merah yan..biasa je tu.baby kiko je.

mommie yuyu said...

sofya ;
terima kasih eh.. a'ah 1st baby..tu habis semua nk share tu..excited sgt..amin, mintak2 semua selamat