Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

April 26, 2011

ini entry seronok.

akhirnya, hampir 90% barang2 si manja saya dh complete..alhamdulillah..brg2 basic la..baby coat, baby carrier dan stroller belum beli lagi.tgu la baby lahir dulu...lagipun keadaan kewangan tidak mengizinkan...bak kata suami, "simpan duit untuk bersalin pulak".. baik bos!!


weekend lepas, yuyu balik kampung kat kuala trg, atok masuk wad. umi ajak yuyu balik sekali sbb dia x sedap hati nk tglkan yuyu sorang2 kat rumah dengan suami..takut apa2 jadi katanya..suami pulak kerja.. terpaksa berjauhan lagi..sobsob.sangat tak best..hasilnya, sakit pinggang xde sape nak tlg urut..  


tapi ini bukan entry sedih.ini entry seronok ok..bila dh keluar dari kemaman, haruslah yuyu tak lepaskan peluang untuk cuci mata dan menyoping sikit2.. dan hasilnya, yuyu selamat merembat toiletries baby..cukup dh kot..tambahan lain, tgu si manja keluar dan tgk apa yang diperlukan lagi..baru kerah papa dia carik..hehe.. yuyu beli kat mydin dgn kiddyz house kat kuala trg.mydin murah2 sikit..jimat jimat jimat..meh tgk apa yuyu beli


1.baby shower 
2.lotion
3. syampoo-umi cakap, "ada rambut ke dok ni?awl ngat beli syampu" - loghat trg ok
4.bedak J&J-2 botol tapi kecik je.
5.cotton buds
6.minyak yu yee
6.vicks
7.baby nappy cream-xtau guna ke x.umi kata x semua baby kena ruam/merah2
8.nappy liners- beli sbb nk pakai awl2 lepas bersalin nk pakai lampin segitiga dulu..ini umi yang suruh beli.



masa jalan2 kat mydin kuala terengganu hari tu, tertengok kat luar ada booth nestle..dalam hati mcm dh agak, mst ada pape promosi..try tgk la, mana tau ada benda blh grab , takpun dpt free gift...cuba la menyilau area booth tu..promoter nestle baik sgt..two thumbs up sbb siap tarikkan kerusi untuk yuyu duduk dan tlg pegang barang2 yang yuyu beli.. dan!!!! paling best dia bagi yuyu..






INI!!!!
lambat lagi baru boleh guna.xpela, simpan dulu..tiutttt nye la bekas makanan dgn sudu..
geram mcm nk gigit2 je..
tu dia ada bg frame gmbr, mcm guna cardboard je..tp untuk jadikan kenangan yuyu nk abadikan gambar pertama si manja yuyu nanti...


masa otw balik ke kemaman hari sabtu, umi ada ckp nk singgah mesra mall. ingatkan nak beli apa..rupanya nak beli tilam lagi untuk bakal cucu sulung ni..
untung nya kamu syg, semua org beri perhatian....
tomey x tilam yang nenek belikan ni?pink gitu....yuyu suke kaler dia.pink terang!!!
tilam je, x ada bantal mahupun bolster..untuk travelling kata umi..sbb MIL kan jauh nun di negi9..nnt xkan nak angkut tilam kekabu balik negi9..borek tu yang...

itu je la entry kali ni.setakat ni boleh katakan 90% dah complete..yeay!!!baby, nnt dh cukup term boleh la keluar ye, mama dh ready ni (sambil gosok2 perut yang membulat secara mendadak akhir2 ni)...


kalau suke , like la ;p

27 comments:

NahiZ (chynk) said...

hi yuyu...waahh dh shopping..
My advice kn...nnti jgn apply bedak kt bby...or lotion ms 1st week...after that baru bleh gune lotion..but bedak x pyh la sbb die ade talc which can effect baby for long term...i x penah apply bedak...

Pya said...

Yuyu, pya ade bc jugak pasal talc yg blh effect baby. Ade sorang kakak blogger ni dia dpt tau yg bedak pureen je yg takde talc tu. Tp Pya cari yg jenis tu takde plak. Last2 Pya beli jenama Pureen jugak tp taktau la dlm tu ade talc ke tak. Hehe... Tp dolu2 mak kita bedal pakai bedak ape pun elok je kulit kitakan? Heheh...

~Yun~ said...

yeke talc ader effect?yela pya,kte dulu2 pkai bedak ok je kan?hehe~waaa..besla siap dpt free gift dr nestle,untung gak kan ader promotion ni,harusla serbu kan...hehe~

^effa^ said...

ow ye ke.. tak bleh apply bedak eh.. thanks for info.. yuyu.. best nye sume dah complete. effa nak shopping bag plak dis week,byk nak beli. tilam pun blum.. ;)

Noli said...

bestnye balik kg...nak lik ganu jugak rasanye..huhu...
.
lagi best dapat shoping brg bby kn..hehe

mama_afiq said...

woaa... byknye dah shopping brg baby.. dah ade tilam lg... mama blm bl lg... best pakai J&J set.. wongi sgt... tp dlu mama suke je pakai bedak JJ kat afiq.. suke bg putih melepak ala2 tepung gomak.. tp so far xde la plak pblm kulit kat afiq.. smp besar okay je..hehe.. depends on baby kot...

Rosie Rose said...

yuyu, nanti kite wat entry pasal bedak baby tu k? sbb masa kelas antenatal aritu, nurse ada cakap, dun apply bedak pada newborn baby. and, will include citer pasal shawl kite... leh jadi guidance utk kawan2 laen sama :)

MyRule said...

Dear..minyak yuyi cap limau tu panas tau..tapi bagus. Jangan apply direct to baby ye. Sapu kat tgn u dulu..tunggu kejap baru sapu kat baby. :P

mommylavender said...

salam pagi jannah~ bby jonson semua nya ye..mommy pun dulu gna untuk anak,mmg kulit jadi lembut....wangi lagi..ditambah dengan keharuman bayi baru lahir mmmg comey

mommie yuyu said...

NahiZ (chynk) ;
yeke?1st time dgr..tp ada betulnye jgk.sbb mak saya mmg x sapukan bedak kat muka baby yang dia jaga..

mommie yuyu said...

Pya ;
pureen?ala, yuyu dh terbeli j&j je..xpela, tgk baby nnt mcm mana..mintak2 xde alergic pape

mommie yuyu said...

~Yun~ ;
mmg la, skrg pantang nampak booth yang berkaitan dgn baby.harus serbu!!!

mommie yuyu said...

^effa^ ;
apelagi effa, shopping yok!!!theraphy owh theraphy

mommie yuyu said...

Noli ;
mmg best shopping brg baby..
noli org trg jgk ke?yuyu baru tahu ada butik baby baru kat trg..kiddy house tu.besar.3 tgkat

mommie yuyu said...

mama_afiq ;
yela, suka gak wat gitu kat baby..bedakkan putih2 mcm tepung gomak..nampak cute je kan?hihihi..
x sbrnye nak jadi mama

mommie yuyu said...

Rosie Rose;
cpt la buat..bagus blog rose.byk ilmu..yuyu suke sgt

mommie yuyu said...

MyRule ;
btul jgk kata awk..minyak yu yee panas kan..hmm nnt boleh apply cara tu.terima kasih..

mommie yuyu said...

mommylavender ;
baby mmg wangi kan mommy.yuyu suka bau baby..hmmmm x sbr ni..mcm mana ni?

Rosie Rose said...

dah hapdet pasal shawl! pasal bedak tu.. tunggu sabtu or ahad k, nak habiskan antenatal class dolu tis saturday, baru share2 info. tp aritu masa 1st session mmg depa dah ajar pasal mandikan baby and apa yg patut n tak patut pakaikan pada newborn baby :)

ieta said...

yeaaaa...da bli brg2 yek. ita pon xapply bedak kat bby skang.mak ita ckp, nt bedak tu jadi daki kat badan bby..pstu lepas jadi daki,kulit jadi berkudis yg belengas.....

hehe..satu agi,myk yuyi panas.. kalo kesian kat bby. gune myk afiat jek.ita pon gune myk afiat kat bby....hehe....

newborn byk gune pampers.ita skang da 22hari... da gune 4bungkus pampers...bby newborn suke berakk..hehe

sekian......

Cik Shu said...

entry ni memang seronok. baru tau pasal talc tu biola baca komen2 di sini. good input.

^effa^ said...

ieta: banyak nye pakai pampers.. jenama ape yang elok ye? sume kene beli newborn punye la kan.. die ada size tak?

ieta said...

ita pakai huggies newborn agi setakt ni...da hbis nt, da nk kene tukar size s plak....

kalo nk yg mahal,mummypoko la..hehe.aa

mommie yuyu said...

yeke ieta?nasib yuyu baru beli botol kecik je..x membazir sgt..xpela biar mama je pakai..

pampers?kwn yuyu ada bg baru2 ni..sebungkus stgh..jadi yuyu x beli lagi..jenama huggies..

mommie yuyu said...

yeke ieta?nasib yuyu baru beli botol kecik je..x membazir sgt..xpela biar mama je pakai..

pampers?kwn yuyu ada bg baru2 ni..sebungkus stgh..jadi yuyu x beli lagi..jenama huggies..

Ayu Hashim said...

minyak yu yee hehehe..suka dengan bau dia..

mummy yuyu boleh kasi email add tak?? nak tanya something lah.. if not email kat ayu ya.. ayujoe12@yahoo.com

mommie yuyu said...

boleh2..jap yuyu email ayu je la..snng