Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

April 27, 2011

1st day puasa

malam tadi, yuyu teringat yang yuyu masih hutang puasa ganti 6 hari.aiyakkkk??manyaknyee.. mampu ke x ni? tapi chaiyok chaiyok...mesti gagahkan diri jugak. jadinya, hari ni adalah permulaan yang sangat bagus..kalau tangguh lagi, takut x sempat.bak kata seorang kawan kat FB, "cepat ganti, takut terberanakkk". betul jugak tu..


malam tadi, balik tusyen dh siap2 niat puasa ganti..tgu husband balik keje dalam pukul 12 lebih mcm tu. ajak dia sahur sekali..hampeh je..permintaan ibu mengandung tidak dilayan..kenyang lagi katanya..maka, makanla yuyu seorang diri dengan linangan air mata..eh tipu je..makan jugaklah walaupun perut masih kenyang dan selera tgh malam yang sememangnya kelauttt... hubby pulak duk paksa makan banyak, sabor je la..dia tahu x mo makan malam2..paksa2 org pulak!!! ish, ini tidak adil.


sehingga ke saat ini, masih gagah lagi ni..hubby dh pesan, kalau terasa x larat sgt, x kisah la pukul brp pun..berbuka je la..jangan paksa diri.. boleh ke mcm tu?kalau boleh yuyu nak teruskan jugak..pujuk baby kat dalam ni..kena tolong mama dia..baby kuat, mama pun kuat..


haaa, sape lagi yang x ganti puasa????mari mari mari...jangan tunduk muka..kita berpuasa sama2 yokkkk...




hmmm semalam yuyu ada bw ke 1 blog mommy tu, dia duk luar negara..lupa dh kat mana. dia baru je bersalin. yuyu jumpa benda baru kat blog dia.pengalaman bersalin dalam air..seriusly, tu 1st time yuyu dgr pasal bersalin dalam air..mcm best je..tp xtau kat malaysia ada ke x..tp lupa pulak apa address blog dia.ada sape tau x??? apa website mama safiyah ngan syakir ni??yuyu nak follow dia..nak grab ilmu dari dia.kalau suke , like la ;p

18 comments:

Puan Kutu said...

puasa dh ganti awal2 dh.hehe..

mykhalis said...

pernah denagr pasal beranak dalam air..kat malaysia ada orang berani ke?hehe

elyina said...

haritu pun elyina ganti puasa 8 hari. mule2 2,3 hari before puasa amalkan kurangkan breakfast berat2. tak adelah nanti terkejut perut.

pastu kene bangun sahur. Kalo elyina tak menjadilah nak sahur kul12 tu. sure lapar gile nanti. Time sahur tu makan nasi and minum sampai kembung. Horlicks, air kurma, air kosong tu wajib. hihi.

malam sebelum tido, pujuk baby jangan lapar and dahaga sangat. Siang masa puasa amalkan surah al-kausar. Insyaallah bertahan sampai ke petang. Walaupun ari pertama, kedua rase nyawa2 ikan je..haha

aDieyZa said...

betul kata hubby akk tu.. if akk rasa x tahan, jgn paksa diri k.. sebab waktu ni mungkin ada masanya akk akn rasa penat kan..

take care sis!!

mommie yuyu said...

puan kutu ;
woahh jelesnye..banyak nye nak perabih 6 hari ni...

mommie yuyu said...

mykhalis ;
ikut pengalaman org tu, snng sbb licin skit..dia rendam dalam air suam..tp xtau la..hehe

mommie yuyu said...

elyina ;
tu la, mlm td makan nasi goreng sepinggan dgn air suam dua gelas.mmg kebung gile..pukul 5 pg td , terjaga pun minum air jgk..nyawa2 ikan?belum lagi..xtau la ptg ni kot..mmg mengejut ni..

mommie yuyu said...

adieyza ;
yela, takut bahaya untuk baby je.untuk akak boleh je tahan.tp dh cuba tny kwn2.diorang ckp baby x makan mcm kita.dia cuma serap nutrien je..kita dh sahur tu kira ok la..tp risau baby x biasa pulak, mama ni mmg kalau x puasa keje makan je..

Wan Adawiyah said...

alamak tibe2 terpk bpe hari tinggal pose ek...ermmm

pasal bersalin dalam air pernah dgr kwn ayah punye anak bersalin kt oversea tp dh lama lor lupe sudahhh...h3h3 i'm sorry

Rosie Rose said...

kalau kat overseas mmg byk option utk deliver, yuyu. aritu igtkan sempat la bawak perut n deliver kat australia, tp tak sempat nampaknya. hiks!

btw, selamat berpuasa! caiyokkk caiyokkk! nnt leh minta reward dr incik hubby, gi makan apa yg nak :)

Pya said...

wah yuyu dah ganti pose dah! pya byk lg nak kena ganti ni ade 11 hari lg. uwaaa... selalu je try pose tp pagi2 mesti muntah. dah batal pose. ni nak try la ganti pose balik karang tak sempat pulak.

yg pasal b'salin dlm air tu, mat saleh mmg suka bt camtu. (tgk kat youtube). tp mcm kesian je kat baby sbb bila kepala dah keluar, nak tunggu keluar badan tu nengok mcm nak lemas je baby tu. isy tak sanggup

ciNDerella stRikEr said...

nad puasa ganti dh setle...tinggal puasa nazar je. hari tu dh try nk puasa...smpai pkol 3 ptg dh lembik gile n terpaksa bukak jgk sbb ada site visit. sedey je..

mama tims said...

wah yuyu pasti boleh..

*luv Syahnia* said...

terus teringt thn lpas ada tggl puasa tak? hihi

cayokkk kak pasti bole
insyallah akan dipermudahkan
baby oh baby tlg knygkan peyot mama
smpai ke berbuka yea ;)

mama_afiq said...

waa.. yuyu dah ganti puasa.. mama ade lg xganti neh.. harus ganti cpt2.. dah le nnt due baby kene tgh bln puasa.. adeyy jenuh nk ganti tu nnt... mama penah tgk og bersalin dlm air.. tgk kat astro channel bape xingat lama dah.. mostly minah2 salleh yg byk wat gtu.. mesia neh xtau la ade ke x...

zatil said...

yeay..go yuyu go...moga berjaya habis kan..klu tak larat tak per..

Akak pose penuh coz time tu preggy Zarif dlm 7 mnths..so tak yah ganti..hehehe

eisya layyinan said...

salam kenal
selalu jadi silent reader jer
hehe
blog mama safiyah tu ade kat link blog saya.
kat mesia xde lag kot kaedah tu

http://ummsyuhada.blogspot.com/

Izan Ishak said...

betul kata eisya tu...namanya nadiah sidek. mmg best rasanya bersalin dalam air. biasa tgk kat sana mmg ada kaedah tu...mesia takde rasanya...

**kak izan pun blm abis ganti posa ni...wohooo~