Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

April 20, 2011

antara cloth diapers dan lampin kain?

seperti yang di janjikan di entry sebelum ni, hari ni yuyu dh kotakan janji untuk memenatkan korang dengan soalan bertubi2 dari seorang bakal mama yang kurang pengetahuan ni.. ce citer ce citer..ok sudah sudah..citenya mcm ni..

sebagai seorang hajah bakhil yang terkenal di seluruh pelosok kampung, yuyu memang selalu memikirkan budget sebelum membuat sesuatu perkara. (ops, tapi kadang2 terbabas juga).. 
2 perkara yang yuyu fikirkan sekarang ialah soal susu & pampers si manja yang bakal lahir tidak lama lagi..

yuyu selalu dgr cerita dari kwn2 yang dah ada anak, mereka terpaksa peruntukkan antara rm100-rm200 untuk membeli susu anak. dan juga rm150 untuk pampers..lagi2 kalau anak2 jenis berkulit sensitif..kena selalu tukar la.. bila dikira2, mcm byk juga kan? kena peruntukkan lebih kurang rm350 sebulan kan?bukan nak berkira dgn anak2, tapi kan bagus kalau duit tu kita gunakan untuk carum insuran anak2 atau simpanan masa hadapan? dan yuyu berhempas pulas cuba fikir jalan penyelesaiannya..teheee, ayat tu melampau eh?

jadi yuyu sebagai ibu muda (muda ke , oiii??) dan tidak bekerja buat sementara ini (plan nak kerja jugak lepas2 ni, PTPTN masih tertunggak tu dik non oiiiii..) bercadang nak fully breastfeed je si manja nnt.kalau dh kerja yuyu berhasrat sangat boleh buat stok untuk simanja.bukan apa, selain dapat mengurangkan kos, ia juga amat bagus untuk pembesaran baby kan?? oleh itu, yuyu selalu berdoa supaya dimurahkan rezeki si manja nnt..dpt la dia merasa susu ibu dia sehingga 2 tahun.amin amin amin.. semua ni kerja Yang Maha ESA, kita merancang je kan? siapa tahu mcm mana cara nk bykkan susu?? minum anmum lacta dari skrg ke?

bab pampers pulak..lagi la yuyu rasa membazir.ikutkan pengalaman umi yuyu yang membesarkan 6 org anak kandung dan seorang anak saudara, umi cuma pakai lampin kain yang kena guna sekali dgn seluar getah tu je..

tgk mcm ni la rupanya lebih kurang..

bahan2 yang diperlukan.lampin dan seluar getah

gini la lebih kurang..ikat je kat tepi pinggang baby..ishh ssh nak describe, hrp korang boleh imagine



ayah yuyu kerja gomen, gaji bukan besar sgt.so, mmg x dela nak bermewah dengan lampin pakai buang mcm sekarang ni..tp boleh je umi buat semua tu, basuh lampin, buat kerja rumah, kami adik beradik makan jugak..maknanya xdelah ssh sgt kot smpai x smpt masak ke apa kan? sedapnya yuyu bercakap kan??nnt ko rasa la sendiri yuyu oi....hihi
yuyu dh berjanji dgn diri sendiri dan suami, nak cuba pakai lampin kain style lama tu je nnti..pampers guna untuk jalan2 je..jimat di situ kan??mintak2 dipermudahkan segala tu..Ya Allah, kuatkan la aku untuk melakukan semua itu nnt.amin.

tapi sekarang ni, muncul pulak fenomena lampin kain moden atau lebih glemer dengan gelaran cloth diapers kan?? mahal weh harga dia..mau rm45 sehelai..ke yuyu x reti cari? sape tau kat mana jual murah?dan berkualiti?bg jap website dia .nk gak beli sehelai dua kalau dapat harga berpatutan..




dan yuyu nak sangat tahu apa perbezaan cloth diapers dgn lampin kain style lama tu??
ada tak sape2 yang boleh bagitau?
selain dari lebih mudah dan senang?tp yuyu rasa sama je, dua2 kena basuh..kena sental..

eh, aku ni berkira sgt ke??hajah bakhil betul ke ni??takkkkkkkkk, tapi sebagai seorang yang tiada kerjaya tetap (maknaya x ada income bulanan), yuyu teringin nak mengurangkan beban suami.selain tu, yuyu rasa mmg membazir sgt je buang duit mcm tu..lainla kalau yuyu menang power root rm1juta tu..bolehla yuyu beli pampers berkotak2 dan bagi2 pada mommy2 yang lain.. ini power root pun x penah beli..mmg 0% la kemungkinannya..
kalau suke , like la ;p

29 comments:

as ♥ Leenda said...

yuyu,
terkenang masa kena jaga adik2 kecik dulu..memang hebat bab2 pakaikan lampin seluar getah tu..hehehe..
jimat pun jimat kan..

tp kalau yuyu nk tau lebih lagi pasal CD tu, google je..bnyk kawan2 blogger yg jual CD..murah2 je..yg penting kena survey dulu lah..

ehh..jom beli power root nak..hehehhe..

MyRule said...

Ooo..sgt jimat dear..:P

Susu dan dan lampin pakai buang memang amik portion yang byk dalam belanjawan.

CD ni ader gak yang dalam rm20 to 30. Kena survey tau. Bandingkan harga...:)

Rosie Rose said...

aiyokkkk yuyu lipat kain lampin tu cara len laaa... sng bocor kalau camtu. hik! dulu kita merasa gak jaga adik2... maklumla, adikbadik ramai, sampai 8!

tp skrg nih, pampers dah tak semahal dolu2. kite cuma terpk masa pantang nnt, confirm tak berdaya nak basuh2. so, we will start with pampers first. then later on baru pk nak pakai cloth dipaers ke tak. incik hubby kata, macam leceh. but we'll see how...

CD murah2 tu biasanya tak berkualiti. last2 kena spend byk gak... sbb nak tukar. baby br lahir dah la selalu poops, kalau rajin basuh, tkpela...

pasal susu badan tu, another story. panjang lak kalau nak citer.... :)

~Yun~ said...

yuyu,yun pn ader terpk nk jimat pkai cloth diapers,yun pn xkeje,so kesian kan klu hubby nk support semua..ni mama yun yg bg suggestions la..die kate ms pantang,pkai je lampin,sbb baby asik nk terbeyak n terkencing,nti bazir asik nk kene tuka pampers..pas2 bile anak da besar skit,kalau nk pkai pampers kan,siang2 pkai yg murh sbb kene tukar salu but bile mlm kan baby jarang yak2 n kecing pkai mahal skit pn xpe..hehe~

yun pn tgh terpk2 and consider nk pkai lampin je,memandangkan xkeje lagi kan..lehla duk umah sental lampin,hehe~ =)

elanie*Q said...

yuyu!! :)

yep, mmg diapers+susu baby akan meningkatkan lg perbelanjaan keluarga. mehla kita sama2 sedaya upaya try utk bf anak kita smpai 2 tahun. kalo org dulu2 boleh buat, xkan kita tak bleh kan? yg penting jg pemakanan. nanie pon sm je kes cam yuyu. xkeje lagi, so, kalo bleh nak bantu kurgkan bajet family. sbb skrg harga brg baby, melambung tinggi. even susu tin baby pon dah naik harga tau :( selagi kita boleh kurangkan belanja, kita kurangkan. duit lebih boleh buat saving anak atau guna utk keperluan yg lain plak.

CD tu, ada yg rm39 kalo tak silap dlm pa+ma keluaran lepas. yg baru ni xsempat bc lagi kot2 ada. tu la, tgk mcm boleh kurgkan bajet gak. pa+ma ada buat bajet cth kalo setahun org pakai diapers akan belanjakan around 3K (kot) utk diapers walhal, kalo pakai CD, setahun tak sampai beribu habis duit.

tp, diapers mmg lg sng kan?huhu. and mcm yun komen plak; yep, nanie pon terpikir mcm tu gak. siang2 pakai yg murah2. mlm boleh guna diapers yg berkualiti mahal sket. wah...time pantang pakai lampin. wah, haruslah CL yg dtg jaga nanti rajin basuh lampin baby ;D

deqlis said...

yuyu cuba tanya akak nora nie..
rakan niaga akak deqlis..
dia ada jual CD murah dan mahal ..leh tye dia apa kebaikan CD tue klu nak laa...

http://sakrinorafamily.blogspot.com/

setahu deqlis, CD nie leh cuci masuk dalam mesin basuh jer..ada cara..p tye kak nora nie:-) bg tau deqlis inform kot2x leh dpt lagi diskaun hehe..

kak long said...

yuyu..kak long pakai CD ni...kalau nak cuba boleh try yg murah dulu...brand coolababy...memang sgt menjimatkan...

pastu pasal breastfeeding tu...bagus kalau yuyu ada niat mcm tu...insyaAllah akan dipermudahkan...kalau nak susu banyak...boleh dptkan tips dr kak long...boleh lawat blog kak long ye dear....

Pya said...

Yuyu, pya mula tu tak tau mende ape cloth diapers tu. Mcm comel2 je org jual. Last2 ms 5 bln aritu br tau CD tu ape. Haha... Lg kurang pengetahuan.

Pya pun kalau blh nak tlg hubby jimatkan duit (samela kt tak kejekan?). Time pantang nnt nak try pakaikan jugak lampin blh cuci tu. Kalau dah mls basuh br nak pakaikan diapers. Hehe...

mommylavender said...

mommy pun dulu guna kain jer....tapi bila mula pakai pampers peragai malas mula datang...malas dah nak pakai kain~hee

Izan Ishak said...

hi yuyu...kak izan tak berkesempatan nak gunakan cloth diaper utk anak2 pun. so selama ni guna je pampers. mujur anak2 tak brkulit sensitif. tp kalau yuyu nak mulakan pakai bby CD ok je. cuma belanja mula2 jelah mahal.

dan pasal susu...mmg sgt baik kalau dapat BF kan bby. kalau dah kerja nnti kenalah simpan stok EBM banyak2. itupun kak izan takde pengalaman sbb kak izan mmg sume direct b/feed kat anak2...

mommie yuyu said...

asleenda ;
ye, mmg hebat kan kita dulu bab2 ikat lampin getah tu.yuyu ingat lagi..tu yuyu rasa xde la ssh sgt guna lampin tu..

mommie yuyu said...

myRule ;
tu la, yuyu akan usahakan jugak untuk meminimakan perbelanjaan pampers ni..

samada CD atau lampin biasa.

mommie yuyu said...

rose ;
mmg ada cara satu lagi.tp td yuyu puas cuba x jd2..nk tny mak, segan pulak.nnt bila betul2 nk pakai kat baby baru tny mak balik..

betul tu, sbb tu yuyu nk minta pendapat org yg dh guna CD, mana CD yang lebih ok..

mmg newborn kerap poopoo kan.yuyu mmg ada dh pampers newborn.kawan bg..cuma lepas tu je la, nk gunakan CD atau lampin kain biasa ni

Anonymous said...

siapa tahu mcm mana cara nk bykkan susu?? minum anmum lacta dari skrg ke?

KENA KERAP MENYUSU..AATU DENGAN KATA LAIN YANG PALING UTAMA DALAM MENJAYAKAN PENYUSUAN SUSU IBU IALAH, KERAP MENGOSONGKAN PAYUDARA..

SKRG YUYU DAH 7 BULAN KAN?
DAH ADA SUSU X? RAJIN BASUH PUTING DENGAN SUSU GIGI&TUAM DENGAN AIR SUAM.

TAPI KALAU TAK LAGI PUN JANGAN RISAU, PASTIKAN DALAM TEMPOH 1/2 JAM LEPAS BERSALIN LAKUKAN SKIN TO SKIN CONTACT ANTARA IBU DENGAN ANAK UTK STIMULATE SUSU.

ANMUM LACTA TU PROMOSI JE..TAK MINUM PUN LEH BANYAK SUSU.
JANGAN NAK JIMAT BELI SUSU BABY, BANYAK LAK BAJET KAT SUSU MAK..HEHEE

dan yuyu nak sangat tahu apa perbezaan cloth diapers dgn lampin kain style lama tu??

LAMPIN KAIN SEKALI KENCING DAH KUYUP, KENA TERUS TUKAR
CLOTH DIAPERS NI, TGK KUALITI LA,
YG BAGUS TU KUALITI DIA MCM PAMPERS GAK, LEH TAHAN 4-5KALI KENCING SBB DIPERBUAT DARI MICROFIBER. TAPI KALAU POO POO TETAP KENA TUKAR HEHEHE

mommie yuyu said...

yun;
ramai yg buat mcm tu.siang pakai yang murah2 je, malam baru pakai yg mahal skit kan..
yuyu skrg ada newborn diapers jenis huggies, kwn bg..cukup la kot.ada 2 paket.

lepas tu start la menyental

Anonymous said...

alamak byk typing error lak..basuh dengan BERUS GIGI

mommie yuyu said...

elanie q ;
lanie x keje gak ekh?sape lagi geng2 pams yg suri rumah mcm kita ni eh?

masa tgh pantang pakai pampers je la..lagipun mak yuyu ada buat lampin segitiga untuk newborn tu.xtau la kalau mak rajin nk sental lampin cucu dia nnt/hehe

mommie yuyu said...

deqlis ;
tx bg info..nnt yuyu serang dan boleh la guna nama deqlis untuk nama diskaun..best ni

mommie yuyu said...

kak long ;
coolababy?nnt yuyu google.tx sudi share..yuyu mmg zero knowledge bab2 CD ni..mahal x eh rege dia?

nak nak!! mcm mana nk bykkkan susu..

mommie yuyu said...

pya ;
jum la kita sama2 meringankan beban suami kita since kita pun bukan bekeje kan?hehe

mommie yuyu said...

mommy lavender ;
hmm tu la.risau tu je.risau penyakit M tu.mmg xde ubat dah

mommie yuyu said...

izan ;
ye la kan kak..mula2 la kena melabur skit sbb CD ni mahal..tp kena pandai pilih jgk.mcm kata rosie rose tu..silap2 kena beli yang lain pulak sbb cepat rosak..

wow, kak izan direct ebf sampai ank brp tahun??yuyu nk jd macam kak izan la

mommie yuyu said...

anonymous ;
awk ni byk bg saya info.tp nape xletak nama betul dgn link blog.boleg sy bertanya lagi..

sakit x eh berus dgn berus gigi tu?nk cuba la..mcm bagus je..yuyu harap sgt dpt produce susu banyak2 untuk baby nnt.susu ibu kan terbaik untuk anak2..yuyu akan cuba praktikkan apa yang awk bgtaw tu.

btul jg kan?anmum lacta la apa la..promote je lebih kot..nnt kos susu ibu mahal dr susu anak..balik2 jd sama je..hehe

ooo, skrg dh faham knp org pakai CD.sebelum ni keliru sgt..

Azlan Hasan said...

part yang pakai lampin tu idea yang bagus selain daripada menjimatkan..pampers pakai buang tu boleh guna time nak berjalan jer..pengalaman aku xde laa tapi mmber opis aku buat camtu dia kata banyak gak saving dari 24jam pakai pampers pakai buang..hehehe.

Note: bini member aku tu suri rumah sepenuh masa laa..hehehe..

Regards,
-Strider-

kak long said...

mommy yuyu..
nak bykkan susu...kena niat dan azam yg kuat...n pastikan dpt susukan baby for the first 1 hour tu....utk hari 1-3...normally yg ada hanya kolostrum...jgn risau sbb baby perlukan kolostrum tu shj..coz perut baby pun kecik lagi ms tu...
mommy yuyu..leh jenguk slalu kat blog kak long..insyaALlah kak long akan berkongsi sebanyak mungkin info...

NahiZ (chynk) said...

...hi yuyu.
I pun dlm proses nk berjimat cermat. Pasal CD n DD, i use DD(disposable) now! Sebab I keje, x sempat nak basuh. Baju senirik pun basuh seminggu sekali. tp insyallah akan start CD soon on weken. Nak jimat poket dan alam sekitar.

Pasal susu,
susu anmum bukan nak byk kan susu tp to replace zat yg hilang semasa mengepam susu. We still share nutrient ngan baby eventho dh bersalin. I dulu 7 bln start stimulate breast by picit2 and urut breast. And ade la kuar ckit2. I start wat stock 2 weeks b4 masuk keje. Selalu la bg baby hisap untuk membantu pengeluaran susu. pam bile baby x sempat minum. Store dalam fridge or freezer. at 1st mmg chalenging abis, dgn susu x byk, nipple crack berdarah2...lame2 ok, susu akan byk mengikut pembesaran die + usaha kita dgn feeding and jaga pemakanan. Insyallah bleh feed smpai 2 tahun.

Rafidah said...

yuyu duduk rumah boleh punya pakai lampin basuh. akak 10 tahun keja memang xleh pakai lampin. masa yg ada tak cukup nak basuh2. bila dh duduk London 24/7 banyak plak job spec kat rumah dgn 4 anak. so anak ke 4 pon pampers jugak walau akak duduk rumah. pakai pampers memang bajet besar. tapi setiap anak ada rezeki nya tersendiri...

Puan Kutu said...

klu yuyu rajin pkailampin biasa jer,yg boleh basuh tu..bagus apa kurangkan beban suami..semoga berjaya yuyu.sy akan support dr blkg.hehe..

Ryehanna said...

ana br start pakaikan Razin CD arini.. tu pn ngan stok 2 pcs CD yg ada kat umah Mak ni. lain2 kat umah lumut... saje try pakaikan cos pampers dh nk abis.. lgpn nk tgk camne kadar penyerapannya... plan asal nk pakaikan CD pas abis pantang... :)

byk je CD yg murah2 jannah.. tp kena rajin survey kat internet la... kalau beli byk2 dpt la murah. nnt la ana mmg plan nk update blog ttg CD ni. hehehe