Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

March 28, 2011

kisah si kecil saya

setelah hampir 3 hari off duty dari menulis (bw ttp bw walaupun x semua blog sempat di intai) malam ni mcm dh boleh nak menulis balik.

khamis malam jumaat..jeng ! jeng! jeng!
me and hubby  pergi scan si manja kat dalam ni, dengan harapan boleh la confirm jantina baby..tunggu bukan main lama sbb ramai pulak ibu2 mengandung yang dtg scan/check up mlm jumaat ni. tup tup, si manja ni xmo tunjuk pulak...doc cakap "awk tgk kaki ank awk ni, dia kepit je, xnak tunjuk..puas pujuk si manja ni suh tunjuk..hasilnya..mmg hampeh! xpe xpe, main2 dgn mama ye..siap la nanti.. mama gigit2 kamu. ;)
dah la tu, doc bagtahu kedudukan baby ni x betul lagi. melintang pulak dia landing.. tapi doc kata ada masa lagi untuk dia pusing sbb baru 7 bulan dan perut banyak ruang lagi.. kedudukan uri semua ok..me start nerves walaupun doc bgtaw xde pape..


1st check up di Klinik Al Farabi
Alhamdulillah setelah bbrp kali duk tertangguh je, akhirnya jumaat lepas dapat jugak saya dan suami mendaftar dan check up di al farabi, kuantan.. bukan main bangun awal2 pagi , pukul 9.30 kitorang gerak ke kuantan. singgah breakfast kat luar je sbb hujung minggu mmg best masak kat kedai.hihi..
sampai klinik dah pukul 11 lebih sbb sebelum tu sempat singgah Twin baby shop kat jalan beserah dan sapu barang2 yang berkenan. staff klinik mmg pandai amik hati mommy to be ni , daftar je terus dapat gift. dapat goodies bag dari s-26 , dan sample2 susu. ai suke u. . . . . .
timbang naik 2kg.woahhhh johan lagi.
HB naik dari 11 ke 12!! horey
tiba masa untuk scan my manja kat dalam ni.. tettttt
kedudukan si manja masih x betul..syok betul dia landing melintang gitu.. doc kat farabi pun bgtaw, xde masalah. unless kalau dh masuk week 33 baby masih x pusing tempat yang betul, kena rujuk pakar, pakar boleh betulkan.. lega..
bila dah dia landing mcm tu, nk skodeng pun ssh (kata doc la, bukan aku buat cerita k) ..gode punya gode.. doc cakap, saya rasa ank awk ni perempuan ni..kalau lelaki dh nampak apa yang patut.. mmg pun, xde pun bukti yang si manja ni baby boy.
"biar betul doc"
"ikut pengalaman saya, kalau mcm ni mmg 80%  kemungkinan baby girl"
"me and hubby saling pandang pandang" blurrrrrrrrr kejap. Masing2 mcm mamai2 je lepas dengar berita baru ni. terkejut hokeeeeeey!!
sebab dulu masa 22 weeks g scan kat klinik nabilah, doc situ ckp "saya rasa anak awk ni lelaki". tapi dia pun x dpt tunjuk bukti. takpela, boy ke girl ke, dua2 mama sayang..
next appointment kat farabi, 15 april.. 3 weeks to go.

ok sebelum terlupa, anggaran berat si manja skrg ni adalah 1.1kg. keciknya anak mama ni..

shopping
misi seterusnya, nk beli lagi brg2 yang belum cukup. yang pelik nya, shopping berjam2, kaki atau pinggang ni cool je, xde mogok langsung..bagus betul..  antara yang sempat di ragut

-kain untuk sarung tilam baby
-bedung baby - yang dah siap.me beli 3 helai je jenis bumblee bee sbb my mom pesan dia nk tempah jgk..
-bag untuk si manja
-brg mama?? langsung belum beli setakat ni.sbb xtahu nak beli apa.

me jumpa botos susu jenis glass tapi harganya agak mahal kot. RM61 sebotol. tunggu next trip la baru beli. jenama pureen kalau x silap.. beli satu tu pun dah cukup. sbb me bukan keje pun. bolehlah realisasikan impian nak EBF. betul ke botol susu jenis glass ni ok eh? kena banyak study sebelum beli.


Check up di KK, kemaman (Ahad)
check up biasa,
-x cek HB sbb baru 2 minggu lepas cek.lagipun Doc kat farabi ada tulis dalam buku merah HB terbaru.
-berat turun 1kg bila compare dengan berat yang timbang kat farabi hari jumaat tu. maknanya berat cuma naik sekilo dari 2 minggu lepas.. ok lah. doc kata sbb baby makin membesar.
-cek perut semua ok, cuma baby masih melintang..
-nurse pesan jangan pandai2 g urut atau ubah kedudukan baby sendiri..
-nurse dh start suruh kira pergerakan baby.. tapi semalam lupa nak tulis.. start hari ni la...hehe

jadi sekarang ni, me kena banyak berdoa supaya my little J ni landing di tempat yang betul... dan walaupun doc dh bgtaw 80% adalah baby girl, tapi me tp xnk beli brg2 warna pink atau ropol2.. tunggu je la, tgk nnt keluar little J ke little S.

sekian dari saya, entri panjang dan ayat yang berbelit2..ehehekalau suke , like la ;p

15 comments:

Nadzreena and Nazeem said...

kalo ikut berat...biasanya baby akan lebih 400gm ke atas dari yg stated pada scan tu.
humm..sihat yuyu ye.....moga selamat blaka dik.!

mykhalis said...

uihhh..seronoknye baca kisah ibu mengandung nie.. baby ape2pun tak kesah kan? same je sayangnye..hehe

lattest entry di blog khalis :
Wanita mengandung yang tak senonoh

nuruljannah sukhri said...

kak anna ;
owh yeke?ptt la biasa dgr kwn2 cerita masa last scan 2.90, tiba2 tubik 3.5..byk gitu...padahal scan sehari dua je sebelum bersalin

nuruljannah sukhri said...

mykhalis ;
btul tu khalis..boy ke girl ke sama je syg nya..yang penting sihat walafiat,amin

Puan aiNa Rahman said...

xpe yuyu..bby girl or boy yg penting die sehat sempurna dan manjadi anak yg soleh. =D

queen aida said...

kisah al-farabi...wait n see je la...cmane nnt mu hadapi..aku nk tau nnt ahahaha

Puan Kutu said...

jgn risaulah..dulu kite pun cmtu jugak,nti baby pusing la tu..aiman dulu sgkanya gurl, tp kluar boy.haha ok la awak tak beli pink semua kan..

Dda Ly said...

hehe seronoknyee nak sambut orang baru...take care ye kamu..:)

meh ke rumah..
~Addina Dania ku sayang..~
keep in touch ye..♥♥♥

nuruljannah sukhri said...

aina ;

betul tu..yang penting jd ank yang soleh & solehah..amin

nuruljannah sukhri said...

puan kutu ;

yeke?hehe..xpe la.tunggu je la.dia nak suprise kat parents dia la tu..

mmg xnk beli brg2 pink pun..dh keluar nnt, baru boleh beli dengan yakinnya..hehe

nuruljannah sukhri said...

dyda ly ;
mmg seronok sangat2.,. tak sabar ni.. mekasih ye.skrg jugak saya serbu blog kamu

adan said...

ahli keluarga baru... semoga semuanya selamat...

Lilyel said...

Salam.

Saya tengah buat survey pasal blogging untuk kertas projek saya. So, kalau berkenan sudilah isi questionnaire di bawah ini. Thank you so much 

https://spreadsheets.google.com/viewform?hl=en&pli=1&formkey=dGlZbzRKVmtxWWhPOWt3c0hIdzF5T0E6MQ#gid=0

Salam,
Lily
Note: Sila abaikan jika anda bukan pelajar IPT. 

nuruljannah sukhri said...

adan ;
terima kasih dik

nuruljannah sukhri said...

lilyel ;
jap ag kak g isi questionnaire kamu eh