Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

June 14, 2011

jum share pasal breastfeeding

salam semua kawan2 blog. lama betul x bersiaran semenjak ada tanggungjawab baru ni.. nak update sikit cerita mama dan hafiz


hari dh dh 19 hari usia hafiz
demam kuning hafiz masih belum hilang..esok kena pergi KK lg cek kuning.
hafiz sgt kuat menyusu..kadang2 sampai sejam. mula2 yuyu ingatkan dia x puas, tp bila tgk betul2, nampak je susu kat tepi2 mulut hafiz..mmg newborn baby kuat menyusu ke ea?
hafiz sangat kuat tdo, tp menurut doktor/nurse baby kuning mmg kuat tdo..kena selalu kejutkan untuk menyusu..sejam sekali.alhamdulillah..hafiz  bangun bila dikejutkan.


yuyu demam seharian semalam..sampai x dpt layan hafiz sgt.asyik tdo je..betul2 pening kepala..risau sgt..hasilnya dalam satu hari habis 8 bijil panadol yuyu telan..nasib hari ni dh ok..


kali ni nk tny dan nk mintak tlg sape2 yang boleh bg link pasal breasfeeding, expressed breastmilk, cara pengendalian ebm dan apa2 la yang berkaitan dgn BM..


sampai hari ni yuyu masih x sempat beli pump..nk beli avent manual dgn faheem wardrobe..tp order x berbalas..kat mana lagi boleh dpt BP dengan harga mcm kat faheem? avent manual RM170 inc postage.. atau BP apa lagi yang ok?selain medela yang agak pricey..hehehe.. mcm x mampu je.


dan ada x kesan buruk kalau pakai tangan je smtr beli pump ni?


satu lagi, td yuyu cuba bg hafiz minum hasil perahan , tp hafiz mcm x pandai nk hisap la..hasilnya buang je dlm 2 oz sbb dh lebih 4 jam..sedih je masa nk buang tu..yuyu dh guna tommee tippee sbb ramai yang suggest jenama tu sbb sama dgn mom's nip.. sape boleh bantu?

kalau suke , like la ;p

21 comments:

Amalina said...

hye mommy yuyu..saye baru beli buku panduan penyusuan susu ibu..rm10..mmg banyak info berguna..saye cadangkan awak beli buku ini utk rujukan. bleh dapatkan di http://www.onebabyworld.com/buku-panduan-penyusuan-susu-ibu-bagi-ibu-bekerja-p-554.html

have fun breastfeeding =)

mama_afiq said...

yuyu... anak lelaki mmg kuat menyusu.. pastu asek nk bergayut je xmo lepas..hehe... yuyu try tgk kat mudah.com ade avent manual bp harga lbh kurang faheem gak...

mama_afiq said...

yuyu... anak lelaki mmg kuat menyusu.. pastu asek nk bergayut je xmo lepas..hehe... yuyu try tgk kat mudah.com ade avent manual bp harga lbh kurang faheem gak...

nadeera said...

http://bidanbersalin.blogspot.com/2010/02/medela-harmony-breastpump.html cuba tgk dkt sini..dia jual 190 for medela manual :-)

Cik Puan Fara said...

yuyu,
avent manual/medela manual rm180 kt sini including postage.

http://anakibushop.blogspot.com/search/label/Avent%20Manual%20Breastpump

Sofya said...

bb boy mmg kuat menyusu tapi jgn ajar dia asyik bergayut ja sbb nt susah mau kat org n susah nak pegi kerja..

kena rajin kejutkan dia minum susu n salin lampin. Doktor akak dulu cakap bb kuning mmg asyik tdo sebab kuning tu buat badan dia lemah tapi kena kejutkan bg dia minum banyak2 nt kuning tu keluar kot najis dia. baik pakai lampin waktu sebab bb kuning kena tukar lampin kerap sebb xelok kuning yg keluar kot najis tu lama2 dekat dia.. hope dpt sedikit tolong yuyu

mommie yuyu said...

amalina, thx..bgus jg tu..nnt yuyu tgk

mommie yuyu said...

mama afiq, mudah.my kan? x terfikir pulak.. mmg lama sgt hafiz menyusu..nasib la hafiz x berat lagi

mommie yuyu said...

nadeera ; thanks..good sharing..yuyu ingatkan kat faheem je murah

mommie yuyu said...

cik puan fara ;
tq fara..nny yuyu tgk

mommie yuyu said...

sofya, hmm betul jgk kan..tp muat ke nak pakaikan lampin ?

ettyzukhair said...

yuyu..gune tangan utk gantikan breast pump pon boleh..nama teknik ni Marmet..sumtimes kalu betul2 ikut cara Marmet ni lg byk hasil perahan tau..but u have to know the right technique takut2 nnt salah urat..leh tgk kat Youtube cara Marmet..

nane n kerry said...

nurul, kwn k.nana byk refer kt sini...http://www.susuibu.com/...diorg mostly ibu bekerjaya...so bc blog diorg mmg byk psl bf ni...kwn k.nana byk online shopping kt http://www.littlewhiz.com/...anyway just survey je dl mana yg murah nnt inform k.nana ye hehehe

JIVEBUMZ said...

yuyu,
setau akak baby lelaki memang kuat nyusu.. baby akak paling lama pon setengah jam jer.. tu pun kdg2.. so far akak pakai pump medela harmony manual rm190 beli ngn blog kak engku bidan bersalin. dia tak charge pos.. ok la sangat senang nak pump susu dan hasilnya mencurah2.. pastu selalu minum air horlick,susu,milo,makan sayo sawi, lobak putih,ikan tenggiri.. so far itu jer yg akak amalkan... insyaallah banyak hasilnya.. ada org cakap mkn jantung pisang pon banyakkan susu.. tp akak lom cuba lagi la.. ok selamat berpantang!

mommylavender said...

salam petang jannah~ tahniah2!!!!! hehehe mommy terlambat kot..name anak jannah same cam anak sulung mommy...mmh bby lelaki kuat menyusu lau di bandingkan dgn bby gurl....

___Mrs Suhaidi___ said...

jannah join susuibu.com...kat situ ade forum...free2 rajin2 bace pasal info & xperience mommies2 yg ebf...

elanie*Q said...

yuyu, baby yg kena jaundice ni mmg digalakkan untuk menyusu susu ibu dgn kerap supaya kuning dia kebah. pasal baby boy mmg kerap menyusu tu tak tau plak nanie :) hehe..

nanie bli bp avent manual kat fb, cuba cari nick 'Kids N Avent' dlm rm179. takde charge postage. tp tu ms nanie beli tgh sales. skrg ni tak sure, cuba tgk2 kot2 page dorg buat sales lagi :)

mommyNadia said...

salam kenal yuyu,
BW and found ur page..

jangan risau, ur baby bukan hisap lama,tu dia saje suka2 nak hanging at ur nipp ;)
both of my boys pun mcm tu..
at 19days, takpe direct feeding dulu..2weeks before nak start keje baru teach dia susu botol..kalau nak bagi bottle ask someone else to do..not u!
sb baby boleh bau his/her mother..maybe thats the reason dia refuse bottle,jarang sgt baby refuse bottle b'cos of the bottle itself..
If your are a working mom,better get the pump immediately and start collecting ur stock..or else,takut nanti tak cukup bila nak tinggal at nursery..nanti tak sempat nk fully bf for 2yrs..

good luck dear..
feel free to check my blog:
http://mommynadia.blogspot.com/
(breastfeeding journey)

just sharing some info to encourage new mommy in bf!goodluck!

Yati@PetiteShoppe™ said...

Feel free to visit my blog jugak...
www.shaklee4petite.com...

ada info tentang breastfeeding dan mereka yang berjaya dalam bf! Gudlak mama!

mama tims said...

yuyu..................................
lama tak kunjung sni..congrats yuyu..dpt bby boy..
pasal bby kene kuning tu yuyu kene byk bg brestfeed kat dia...pastu dulu anak akak mandikn dia ngan air mandi utk bby yg kuning...ada jual kat kedai ubat seng seng,itupon klu nak cubala..

Semut Senyum said...

hye yuyu the mommy... hehehe, tahniah dianugerahkan hero yang comey cam mummy dia