Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

April 14, 2011

breastmilk storage

pagi semua, hari ni bersiaran awal2 pagi sbb lepas ni mungkin sedikit bizi..hari2 pun bizi mommy to be ni kan?


hari ni adinda (woahhh adinda gitu) nak balik dari UMP (P for pahang not perlis..hehe), bawak sorang kawan , org penang katanya..jadi sebagai tuan rumah haruslah menyiapkan apa yang patut..kemas rumah.xkan org dtg tgk rumah berkenjah, berhabuk..nampak sgt x bermoral kan..


pastu pegi pasar cari apa yang best2 skit untuk di masak..memuliakan tetamu kan ajaran dalam islam jugak, kan.


lagi?nk pegi pejabat pos hantarkan hadiah2 untuk mereka yang bertuah menang GA baru ni.
eh panjang ye intro pagi ni..stop skrg juga ;) ;)


sbnrnya, skrg ni ada lagi persoalan yang bermain di minda yuyu ni..xlain x bukan mst la berkaitan anakanda di dalam tummy ni. buat pengetahuan semua, yuyu dh beli 2 botol susu 4oz. BPA FREE, harus mention!! ;))kukikuki..


itu yuyu mmg spare untuk air masak dan untuk bwk baby g jalan2. yela, tgk style skrg ni sume org pun perah susu siap2 dari rmh..nnt kat shopping complex nan adola kene selak selak bila nak menyusu. sbb yuyu mmg berhasrat nak EBF sampai baby 2 tahun..insyaallah..doakan yuyu berjaya ye.. yuyu kan suri rumah sepenoh masa, selain baik untuk kesihatan baby dan mama nya, baik juga kesihatan poket papanya..kan?


jadi kek sini den tanyo la pendapat mereka semuo yang berpengalaman ni, perlu ke tambah breastmilk storage lagi? sbb bila fikir2, mcm x cukup je 2 botol tu.. eh yeke?. korang tlg la bg pendapat jap..penting ni..sbb kalau kena tambah..nk beli o9 je. pastu nak tanya gak jenis apa yang terbaik, murah dan berkualiti.. hasil jalan2 di onebabyworld secara dalam talian, ini yang menarik perhatian..




RM33 (8 pcs)

free gift- buy 8 bottles and 2 bottles & 5 pcspf autumz double ziplock breastmilk storage bags free

features : BPA free


Set includes:
8 x 5oz PP Breastmilk Storage Bottles
8 x Screw Rings
8 x Sealing Discs


RM36.96 (8pcs)

FREE GIFT: 2pcs Bumble Bee Storage Bottle while stock lasts
 BPA-free polyprepylene (PP), approved by US FDA. 

Set includes:

- 8 x 5oz PP Breastmilk Storage Bottles
- 8 screw rings
- 8 sealing discs



RM65.55 (3pcs)
Pack of 3 Bisphenol-A free bottles to store expressed breast milk. These bottles can be used with all Medela breastpumps.


RM85 (4pcs)
Easy breast milk storage & feeding

For storage of breast milk in the fridge or freezer. Express directly into the containers by attaching them to the breast pump. Simply replace the sealing discs with teat for feeding (Teats not included)



ke nak yang ni ekh?mcm complete dengan cooler tote?perlu ke cooler tote tu eh?sorry derr, gua vongoks ni bab2 ni..baca banyak kali pun masih x faham kepentingan dia

RM87/set
1) Autumnz Cooler Tote (worth RM 46.90)
2) 8 bottles of Autumnz PP Breastmilk Storage Bottles (worth RM 38.90) - FREE 2 bottles and 5 Autumnz Breastmilk Double Ziplock Storage Bags
3) 3 packs of Autumnz reusable Ice Pack (worth RM 23.00) 
With Autumnz Cooler Tote and Autumnz Reusable ice Pack, you can store your breastmilk cool up to 14 hours at ideal temperature to keep your breastmilk fresh

tolong saya eh kawan2..buntu ni..ciwah...nk kena beli sebelum bersalin ke lepas bersalin eh??


kalau suke , like la ;p

16 comments:

MyRule said...

rasanyer kalau u duduk rumah..tak payah bannyak sgt pun x per..

I guna storage plastic sebab memang nak guna byk. So, pilihan yang ader..aderla storage plastic without zip..:)

Mrs.aisheiteru said...

yuyu...dulu awal mmg slalu bwk botol EBM utk susu anak bila jalan2 sbb klo bleh malas nak direct BF kat public. tp skrg malas sudah! bwk nursing cover je dlm beg wajib!

autumn murah kat one baby world tp slalu xde stock.

try tgk kat http://e-mumshop.com/. sbb aritu sy beli bumble bee RM30( 8 + 2 FREE bottles)

tak pun beli set terus senang!

beli pas bersalin pun ok! sbb better awal2 direct BF baby supaya dpt rangsang pengeluaran susu.

mommylavender said...

salam pagi jannah~ lau jannah duk umah..asenya cukup tu..lau keje lain la kan

Maznie said...

Mommy Yuyu, saya sgt agree dgn MyRule dan Mrs.aisheiteru beli ala kadar dulu tgk production camner n kekuatan minda u utk bfeed, yuyu ada sebulan berpantang.. bleh bfeed secara exclusive :)

Tapi kalau ada budget leh je beli mana2 dari senarai pilihan u, saya guna mom little one sb kedai dia berdekatan ngan umah senang nak gi beli.. n ada jugak standby plastik ais cream, plastik yg berzip.. in case sbgai backup.

cik puan jihan said...

mekasih bagi info tentang produk baby bf ni...cumer saya pon ada masalah orang kater kener beli awal2 coz masa baru2 baby lahir dia tak beraper nak minum susu sgt but then susu kiter byk jd nak tak nak kener simpan dulu dlm botol,tu la gunanyer..betul ker??-salam perkenalan.;)

Pya said...

Yuyu, Pya pon pening nak beli ke tak sume2 ni. Sbbnye duduk rumah je ponkan? Rsnya mcm beli cam yuyu je kot beli 2-3 bijik botol je. Bila start kerja nnt br pk nak beli storage sume tu. hiks.

mykhalis said...

my wife susu dia kurang..so mlm kena peruntukkan sebotol kecik susu lembu..nak wat camne.. perah tak keluar,,sian baby...

Atiey said...

jahat lah khalis ni..tak senonoh bagai..

jgn lyn sgt si khalis tu merapu jer..

kalau yuyu dok umah tkpayah byk sangt benda2 cmtu..mmglah excitedkan nk dpt bby..tapi bila bby dh deliver nnti tgk pada keadaan nak beli ker taknak..beli ckit2 dl..pastu rasa diperlukan itu semua belilah lagi..hehe tips tuk save budget.

Anonymous said...

yuyu, ada course susuibu kat terengganu, jounla..mesti banyak ilmu yg dalam digali..

"Assalammualaikum,

Bengkel latihan bagi Zon Pantai Timur di Terengganu akan menjelang tidak lama lagi, yang dijadualkan pada 14 & 16 Mei 2011. (Lokasi bengkel latihan masih belum diputuskan lagi)

Bagi yang berminat untuk menyertainya, sila hantarkan butiran berikut kepada admin@malaysianbfpc.org :

I) nama
Ii) alamat
Iii) nombor telefon
Iv) e-mail
V) Nyatakan secara ringkas kenapa anda berminat menyertai bengkel ini
Vi) tarikh/lokasi bengkel yang ingin disertai."

http://www.susuibu.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=6927&forum=6&post_id=214373#forumpost214373

JIVEBUMZ said...

wah yuyu banyaknye info pasal botol susu nie... bleh la akak klik2 beli on9 time pantang nanti...

akak rase tgu dulu la kot biar baby kuar dulu pastu tengok pengeluaran susu kite cemana.. kalo banyak n menggalakkan baru kite beli botol susu yg comei2 tu yer yunk :)

Puan Kutu said...

bagus yuyu klu dpt susukan smp ank umo 2taun.yuyu kt umah tak payah byk2 rsanya,tp tgok jugak klu susunya byk sgt smpr baby tak terminum lepas bsalin,beli lg..dua tu dh ckop sgt setakat nie.hehe..

Cik Puan Fara said...

sy pn xbli lg.. igtkn nkk bli 2-3 bijik je..utk storage, nk bli plastic je sbb boleh jimat space sikit :)

NahiZ (chynk) said...

..hi yuyu..
since u duduk umah better bg direct je..Now dh bleh start stimulate ur breast by massaging untuk menggalakkan pengeluaran susu later on. Dulu i start wat ms dh 7 bln. so ade la susu kuar ckit2 ms tu.
Pump n bottle better siap awal2. Sebab kadang twinB akan rs sakit kalo bb x hisap. So kalo die tido kite bleh mengepam. I ms pantang just pakai 4 botol je dulu n rotate. But advisable jgn gune plastic bag for storage, this info come from susuibu.com. sebab die absorb almost 60% nutrien in BM..

Beli siap2 pun xpe sbb mcm mane pun kite akan pakai...kalo after nanti x sempat nak pk plak..

All the best puan yuyu..

shah-kayrul said...

salam kenal mommy yuyu...suka baca kisah bakal ibu....nak komen pasal EBF pun x tau sebab kita bagi kat anak kita campur...siang susu formula...balik keja baru la fully breast...hehhehehe

.:Mrs. Engineer:. said...

Yuyu,sy ari tu g hospital,slumber je selak...he3

mommie yuyu said...

thanks semua.yuyu dah buat keputusan.cukupla 2 botol tu dulu.betul kata korang, tgu lepas bersalin, tgk milk production dulu mcm mana kan..yuyu nak beli sgt tu bukan apa, snng kalau nnt yuyu nk tgl pegi mana2..hehe..