Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

April 18, 2011

boleh x nak fikir macam ni?

pagi isnin yang segar ni, nak mulakan bicara dengan gambar dua budak hitam ni
sila scroll laju sebelum muntah tgk muka 2 org budak ni.


semalam jalan2 bw, tgk mommie piya dh selamat basuh baju anakanda dia.. terus terang cakap mmg jeles tgk baju anak mommie piya yang byk tu..uwaaaa... mmg tak boleh la tengok baju2 kecik comel tu..gerammmmm...grrrrr.. walaupun yuyu sendiri dh ada jual2 baju2 baby.. yuyu ttp gile o9 shopping kat blogshop lain..kdg2 sampai 2 parcel sampai 1 hari.. kdg2 bukan beli apa sgt, beli sapu tangan je satu set, tapi byknye beli carters/rompers la..hihi.. suami pun geleng kepala dh.. umi lagi..dh membebel2 dah.. 


tapi bila belek2 balik, boleh kata hasil tangkapan online 90% adalah set carters/rompers dan selebihnya stoking, saputangan mcm tu la..baju ngan seluar semuanya yuyu grab dari kedai2/butik baby(banyaknya dari baby fair la, muraaaaaah sgt ok).. kalau ikutkan mmg mcm dh cukup.sbb kwn2/umi/dan hasil bacaan blog2 mom/mom2b semua x syorkan beli banyak sgt baju masa baby kecik2 ni, dh lepas pantang tu, barulah g beli lagi.. sbb kita x tahu nnt baby lahir besar mana, takut membazir tak pakai lama.. sebelum ni, yuyu mmg dh cakap dgn hubby xnak beli dh baju baby..kecuali kalau jalan2 ada jmpa yang murah2/kiut miut tambah la selai dua.. nak mencari tu mmg tak dah..


tapi bila tgk baju2 kecik mommie piya, trusss grrrr nak beli nak beli nak beli..boleh ke mcm tu?ye, yuyu mmg seorang x tak ada pendirian.. nasib la yuyu duduk kemaman, xada pilihan dgt.setakat anakku dgn the store je..jadi agak terbatas.. bila dh smyg, baca ayat2 quran untuk baby, dtg pulak perasaan "eh, cukupla, x baik membazir"..ok , alhamdulillah..


dan tiba2 terfikir mcm ni.....


selalu kalau ada kwn2/sedare mare bersalin, yuyu mmg tak senang duduk la..mst nak pergi pasaraya beli hadiah (hadiah peberet yuyu adalah baju, towel,atau mainan baby) sbb nak g melawat baby kawan2/sedare mare tu... jadi yuyu berfikir2, mungkin nnt yuyu akan terima nasib yang sama..


* mesti ada kwn2 dtg melawat
* tak ramai pun, mst ada sorang dua
* bila dtg mst bwk hadiah.. ngeee( jijik ke pemikiran yuyu ni??)
* sedara mare lagi..
* hadiah lagi.. 
* dalam banyak2 (banyak ke??) tu, mst ada baju
* bila ada baju, boleh la tambah2 baju anak yang bakal dilahirkan ni.. kan?
* hmmm ... boleh ke fikir mcm ni? bukan mengharap. Tapi umi kata, "umi dulu sampai ada yang x sempat pakai, yela, kalau ada yang bagi baju newborn je, baby dh besar, baju x habis lagi pusing.." betul jgk kan?


xpela, ada rezeki ada la..x mengharap pun sbnrnya.cuma mengiyakan kata2 umi je..kita tunggu je la nnt ye syg.kalau x cukup, papa kan ada..kita paksa la papa g beli kan?hehehe...


tapi... ada lagi tapi tu. korang perasan x cuaca sekarang ni?? panas hujan x menentu kan??tgh2 panas tiba2 hujan.. risau jgk..mintak2 masa baby lahir nnt, cuaca elok je..kalau hujan risau baju x kering je..


ingat nak tanya pasal CD pulak,  tp mcm dh panjang sangat karangan entry kali ni, nxt entry la kita bincang pasal CD plak ye...


thanks to puan kutu, sbb sudi share cerita pasal kelahiran aiman yang comel tu.




kalau suke , like la ;p

18 comments:

Puan aiNa Rahman said...

boleh je pikir camtu yuyu..aina pn terpikir mcm gitu gak. klo beli byk sgt baju newborn, nnti org dtg kasi2 adiah mesti ade jugak baju2 kan..klo kecik konpem2 kena terus pakai..hehe. jd..jgn la membazir,tggu bby kuar dlu nnti kte smbung supin..yeay!

mommie yuyu said...

puan aina ;
ye la kan, mmg kena bersabar sikit skrg ni bile tgk baju2 baby yang kiut miut ni..xnk menyesal kemudian nnt.simpan dulu duit..nnt bwk baby supin lagi sonot kan.

mykhalis said...

takdela..biasala..bila saudara datang mesti ada baju baru..lagipun budak2 nak wat ape baju lawa2..hehe..ini ayat ayah yg kedekut

mama_afiq said...

btl la tu yuyu.. nnt sure dpt byk baju.. nak plak baby sulung lg la org slalu bermurah hati nk kasi hadiah.. tp mmg geram tgk baju2 baby kan?? xpe jeling2 je bju tu klu nmpk tau..hehe

mommie yuyu said...

mykhalis ;
hehe, apa la ayah kedekut ni..baby pun nak bergaya jgk.hikhik...

mommie yuyu said...

mama_afiq ;
ye la, kena jeling2 je la pasni mama..kena tahan nafsu.sbb x baik kan membazir..

mommylavender said...

tak yah beli byk sgt...betul kate ummi jannah tu...lepas pantang ti baru beli lagi...n hadiah ti lagi dapat..dah2 tu shoping~hee

Mama Kembar 3 said...

tak yah beli banyak sgt yuyu, sbb baju newborn tu tak lama pakai, kejap je baby outgrowm nnt, rugi plak kang. lg pun most probably nnt kengkawan pun akan bg hadiah nnt kan.

btw, pasal botol susu tu, mama tak sure sgt. Tp avent slalunya mmg tak dak tulis bawah botol. Tgk kat website avent kata kalau bpa free label kat kotak. susah laa kan sbb kotak kita buang je.

mama_afiq said...

btl tu yuyu.. nnt takut membazir. tp soalnye larat ke nk jeling je kan? haha.. mama slalu terkantoi bl jeling je.. esti nk sambar gak..haha.. mslhnye baju2 tu sume omel-omel.. bju utk kt pun xlayan dah kan...

Pya said...

Yuyu, byk sgt ke baju baby pya tu? Hihi... Actually pya beli 5 pasang bj (3 pasang newborn 2 pasang 3-6 month) dgn 7 rompers je t'masuk yg ade org kasi. Sekali balik kg mak pya pulak yg excited belikan baju baby utk pya. Tu yg t'banyak tu. Hehe...

mommie yuyu said...

mama kembar 3 ;
tu la, bila pk2 balik.mmg gitu la.baby mmg cepat besar..lagipun 2 3 bulan tu kejap je masa berlalu kan..tgk2 baju baru lagi, tapi dh x muat pakai.syg jgk..lain la yuyu ni jutawan..mmg x kisah semua tu.hihi

pada yuyu, ssh jgk la nk cri botol BPA free ni, yuyu dh beli avent 2 botol.sbb mcm dh terang2 BPA free..tp agak mahal kot.nk cari jenama lain untuk tambahan, nk buat storage bottle je, tp ssh betul..

mommie yuyu said...

mommy lavender ;
baik mommy ku..x shopping dh lepas ni.tp kalau 'ter' di maafkan la kot.hihik..ok, tak sabar tgu baby keluar ni.nk bwk pergi shopping.

mommie yuyu said...

mama afiq ;
btul btul btul..ni nak buat entry sedih pulak ni..mmg keperluan mama nya dh lama terabai..baju seluar langsung x berganti.tp bukan salah papanya jgk, mmg mamanya ni langsung x berminat nk shopping brg sendiri..asyik nk g babies dept je..

mommie yuyu said...

pya ;
banyakkkkk jgk la.tu yuyu jeles tu.huih, terus terang betull.jeles la tgk org lain beli baju baby omel2..nak jugak.uwaaaa

mama_afiq said...

btl la tu yuyu.. asek p babies dept je.. mcm xde napsu dah membeli utk mama... bkn psl pe pun.. sb xde yg blh dibeli sgt.. nk bl sluar bju.. perut dah boyot.. nk beli heels adoii cari psl tu..haha.. xpela kt tgu baby dah kuar nnt bru grooming2 utk mommy plak yer..

Sofya said...

xpa skrg shopping utk baby..
lepas ni shopping untuk mummy plak.. kan lepas ni nak melaram pakai baju cantik2 ..

mommie yuyu said...

mama afiq ;
btul tu..nak beli apa pun xtau kan..rasa membazir je nk beli maternity pants/dress byk2..yuyu beli sandal satu je sejak pregnant..mmg tak berganti dh ni smpai bersalin...tgu lepas nibaru grooming balik kan?

mommie yuyu said...

sofya ;
btul kata awk.lepas ni dh slim molim balik baru la turn mama pulak melaram habis2san