Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

March 10, 2011

tolo masin aka tolo itik

korang kenal tak tolo masin? (saje guna words "tolo" sbb teringat kalau balik kampung hubby kek pilah mst bersepah sign board "tolo itik disini" atau "sini jual tolo itik" dan banyak lagi la. mesti tergelak2 tengok cara ejaan telur tu jadi tolo...)

telur masin ni boleh di kategorikan dalam makanan pebret aku la. kalau dpt makan nasi dgn telur masin ni mmg mau bertambah2 2 3 pinggan.selera!!

semalam masa keluar beli brg untuk dimasak, ternampak pulak telur masin..apa lagi, x pikir panjang.trus beli 4 biji.balik terus rebus.. sejak 2 3 menjak ni selera makan aku mmg menurun ketahap yang kronik kot. sbb mmg sekadar breakfast dlm pukul 12.pastu makan buah2 je ptg tu.langsung x sentuh nasik smpai la esoknya pulak. tapi bila hubby tegor, x elok untuk baby.. nnt baby pun ikut berlapar jugak..terus insaf.. demi baby dalam tummy, aku akur. ;)) ptg smlm makan jugak nasi walau sikit dengan separuh telur masin.. mmg penambah selera. esok nak makan mcm ni jugalah..

mmg pun.esoknya, hari ni lah tu. makan lagi nasi dgn separuh telur masin.. dan akibatnya.. 

srahhhhh srahhhhh duk menggaru muka. x cukup pakai tangan.garu guna baju..gatallllllll... tolong.ni smbil menaip sebelah tangan masih duk menggaru muka...nyesal!!

menangis pun dh tak guna!!!





kalau suke , like la ;p

17 comments:

aNiM said...

bila 1st time nampak perkataan 'tolo' anim trus blur..apakah benda tu..hahaha. memang kat kuala pilih ada sign board besar tepi jalan..
*apa2 pun tolo kat ctu sangat murah

nadiah said...

yuyu, org pon suka telur masin ni. tp org suka telur kuning jek, putih kureng sket. hehe!!

eh, gatal ke? yuyu alergik ek ngn telur ni?

nuruljannah sukhri said...

anim ;
kelakar kan cara eja telur jadi tolo??hihi

murah ke?xpenah beli , biasa tgk je..sbb MIL duk kg.mmg dh ada bela itik

nuruljannah sukhri said...

nadiah ;
yuyu suka dua2..kdg2 boleh habiskan sebijik..tp skrg ni jd gatal2 pulak pas makan.....

Rosie Rose said...

lohhh, makan nasi ngan telur masin jerkk???? sabo je ler! masak la bubur ke, pastu variety kan lauk; sardin, ikan bilis goreng kicap pedas, telur masin pon boleh... :)

dasat gak alergik muka tu yer. siannya. tkpe, sementara preggy je tuuu...

ibu qaleesya said...

akak pun suka makan tolo masin.. hehehehe

ally said...

sama ngan nadiah..suke yg kuning je..yg putih x suke..hehe..tapi kalo telur ayam lak, x suke kuning tu..=) eh, bole gatal ek mkn telur asin tu? jgn mkn lg tau..kang makin melarat lak gatal2 tu..

chentaNUYU said...

nuyu suka telur masin!nak2 yang kuning.kalau kluar mkn ngan en.honey,yang kuning dia bg Nuyu, sebab dia x suka....melekat dekat lelangit katanya...ermm x pandai menikmati mknn langsung kan?haha

nuruljannah sukhri said...

rosie :
xdela mkn dgn Telur masin je..mmg mkn dgn lauk lain.tp bila ada tambahan telur masin tu tmh sedap pulak..mmg xmo mkn dh..SERIK..

nuruljannah sukhri said...

ibu qaleesya ; sedap kan....tapi...waaaa, xmo ingt kegatalan yd dialami

nuruljannah sukhri said...

ally ;
yuyu ni tamak.kuning ngn putih duam tibam..mmg teruk kot alahan muka ni..smpai xdpt tdo mlm td

nuruljannah sukhri said...

chentaNUYU ;
waaa untung la dpt telur kuning ekstra

mommylavender said...

eden suko makan yang kunin yo....Hee sodap oo~

queen aida said...

sedp2 telur masin...aku ngelat amek yg kuning je..hehe

nuruljannah sukhri said...

dua2 pun sodap la mommy..tp skrg kena say no to telur masin dulu..siyes!!

nuruljannah sukhri said...

QA ;
mmg sedap aida weh..tp aku ni mcm2 pulok alahan sejok akhir2 ni...

zatil said...

makan kena balance yu..sat g baby x dpt khasiat..skang semua sel2 tgh pesat esp sel otak..at least minum susu :)

Tolo tu fave akak tu..yg kuning jer..putih buang...hihihi