Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

January 26, 2011

simptom ibu hamil ; gatal

update pasal mummy to be lagi.
dari semalam, kulit perut terasa gatal je.kejap kat situ kejap kat sini.
tapi terus teringat pesan sorang kawan masa g melawat dia bersalin bbrp bulan lepas.
kalau gatal perut jangan garu.nnt jadi strechmarks.kalau xtahan sangat, garu pakai sikat.
boleh mcm tu??

untuk kepastian, terus tanya my mummy.
"umi, kalau perut gatal xleh garu ke?"
"jangan garu, sapu minyok baby" ( loghat terengganu ok)
"bakpe?" (kenapa)
"tgk perut umi, mana ada parut2, sbb umi dok garu.sapu sokmo minyok baby"
"oooooo bio oil boleh?"
"boleh la, lagi molek"
"dh bakpe kwn kabo garu dgn sikat xpe"
"mari mana pulok, sama je, garu ah kalu kalu nk tgk perut penuh parut"
hmmmmm sabor2.

mlm td mmg x selesa.smbil tgk tv try tny hubby.dgn confident dia jwb. "mmg x boleh garu"
bila ai tanya kenapa, dia jwb, dh org ckp x boleh, x boleh la..sian baby..

lorrrr, ape lah laki aku...main hentam je jawapan dia.terus diam.kalau suke , like la ;p

8 comments:

.:Mrs. Engineer:. said...

sy dh ade stretchmark...time dh ade ni br rase gatal..b4 ni xde pulak...mmg cm ape je klo tahan gatal tu...uhu

nuruljannah sukhri said...

btol tu puan..adui la..hipokrit giler, buat2 x tau je bila terasa gatal..tp sy dh google dan tny kwn2, boleh gosok je dr luar baju...kurang la sikit rasa..awk pakai la bio oil..sy dh start dh dr mlm td.

Jaslin Jamaludin said...

sabar je la hubby sis. hahah.
sis pun satu. innocent je pi tanye dia camtu. ;p

ally said...

jannah, sy pun sama..gatal2...tp bila letak calamine cream + cocoa butter dah ok dah..yg penting jgn garu..usap2 je..hehe..walaupun x bole nak thn..mmg gatal kan?

elyina said...

orang cakap memang tak leh garu walaupun pakai sikat.. buat mase ni sy xde gatal2 lagi.maybe dah apply bio oil dari bulan kedua preggy kot. tapi ade orang cakap bersedia dari awal pun kalo die nak kluar, die kluar gak..huhu..takuttt

nuruljannah sukhri said...

elyina ; mintak2 cpt la hilang gatal ni.kalau nk gatal pun jangan la smpai tinggalkan parut ke apa..
sy ni dh terlewat baru nk start sapu...
tp mmg ade org ckp, tgk atas jenis kulit.kalau nk kuar, kuar jgk..

queen aida said...

aku gatl gtk jgk,gtl lain..kiki.ngosek!
eh jgn garu.aml r bio oil 2..insyaalllah..mu ibrt r mu gosk ank mu tu klu time perut gatl.mok aku kate,biase la perut kite mnegang kn,tu jd gatal kulit tu

nuruljannah sukhri said...

aida , suh la abg abu mu garu.aku mmg duk sapu bio oil je la lenim..kurang skit..