Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

June 7, 2011

detik kelahiran hafiz sukhri

psssstt...taip entry sikit2 la sementara larat ni..hari ni dh masuk hari ke 12 kelahiran sayang yuyu, muhammad hafiz bin mohd sukhri.. alhamdulillah, sedikit demi sedikit rasa penat badan dan sakit2 tu menghilang..lagi2 bila melihat anakanda dah semakin sihat dan dah pandai senyum..walaupun xtau la hafiz senyum kat sape..kdg2 masa tdo pun senyum..bila melihat mulutnye termuncung2 lepas disusukan..hilang segala kesakitan yang dirasai..syukur padaMU ya ALLAH, akhirnya yuyu diberi peluang merasai pengalaman menjadi seorang ibu.semoga anakanda yuyu diberi kesihatan yang baik, pembesaran yang sejajar usianya dan menjadi seorang insan yang berguna..insyaAllah, sebagai seorang ibu, yuyu akan sedaya upaya mendidik hafiz untuk menjadi seorang insan yang berjihad di jalan yang yang benar.amin..


nah, intro yang panjang dan beremosi secara tiba2 ;) ;)


27 Mei 2011 bersamaan hari jumaat


6.00 pagi, tiba2 je terasa mcm terkucil kat dlm segitiga..opss!!sikit je..trus bangun cepat2 dan ke tandas..pelik jgk sbb mcm mana sampai boleh terkucil tgh tidur...eiii malu malu..
masuk bilik, pastu bagitau hubby yang yuyu terkucil..dia yang tgh mamai2 tdo masa tu, cuma senyum je..pastu tdo balik..grrrr geram btul..yuyu pun sambung tdo balik.. cuti la katakan..


9.00 pagi, bangun mandi..masa tgh mandi tu tiba2 je terasa ada air turun laju je,mcm buang air..tp pelik lagi..sbb x terasa nk buang air..tiba2 je keluar air..kali ni byk jgk la..terus cpt2 tunduk ke lantai dan amik sikit air tu dan bau...eiiii geli ke korang baca ni? x bau mcm urine..pelik kali ke seterusnya.. xpela, nnt cite kat hubby.. teruskan mandi dan siap2..masuk je bilik, tgk hubby dh bangun dan turn nk mandi..ckp kat hubby psl keluar air tu..hubby suh ckp kat umi..
siap2 pakai baju, bedak sume, pergi dapur bagitau umi..umi ckp biasa la tu.."pergi pakai pad".. yuyu ikut je.lepas pakai pad, makin byk pulak air keluar..dh mula keluar warna pink lembut gitu..keluar bilik balik, bgtau umi yang air makin byk keluar.. lepas bincang dengan hubby dan umi..blablabla.. decide je la, g hospital kemaman..plan nk g check and bagitau je..sbb nurse selalu pesan if ada salah satu tanda terus ke hospital.. adik yuyu suruh pergi kuantan terus, hospital az zahra tmpt yuyu booking nk bersalin tu.tp hubby suruh g check dulu kat kemaman..kot2 nnt pergi kuantan jauh2, kena balik semula kalau belum masanya..


siap2 capai bag baby, bag yuyu sikit..terus ke hospital kemaman yang jaraknya 5 minit je kot dari rumah..terus ke labour room sbb hari jumaat kan cuti..lagipun umi yang suruh ke situ..yuyu pergi bertiga dgn hubby dan umi je. masa ni yuyu dh mula sakit mcm period pain sikit2


daftar hospital pukul 10.15 pagi. blablabla, masuk bilik sebelah labour room pukul 10.30.


10.30 pagi
masuk2 kena baring..ada 2 org nurse dalam bilik tu..nurse tny sikit2 pastu bgtaw nk cek jalan..gulp!!!! cuak gak yuyu masa tu..ye la, selalu baca pengalaman kwn2 blog pasal cek jalan ni kan sakit. tapi syukur Ya Allah, series yuyu x rasa pape pun kena seluk tu..pastu dgn nurse tu ckp "4 to 5"..
yuyu tny la nurse..brp cm dh? nurse ckp 4 cm..buat ctg la..ptt la x rasa pape, bukaan dh banyak..

masa buat ctg tu, mak aihhh..sakit setiap 2 minit sekali..nurse pulak suruh luruskan kaki dan jgn byk bergerak.. tapi tgh sakit mcm tu, mcm mana la nak baring diam2 je..haku pedulik hape..gerak jugak..siap mengerikuk lagi..amik kau..result ctg x cantekkkk sudaaa.. lepas buat sekali, nurse pgil hubby yuyu masuk dan temankan yuyu breakfast. yuyu mmg x boleh keluar dh dari dewan bersalin tu..tp belum masuk bilik bersalin lagi tau..masa breakfast tu makin kerap sakitnya..jadinya makan pun sikit je la..hubby belikan nasi kerabu, mi goreng dan milo panas..nasi kerabu yuyu makan yang x kena kuah je..sbb sakit sangat masa tu.. mana ada selera nak makan.. sesungguh nya yuyu menyesal x makan.. sebabbbbb..? baca lagi baru tahu sebab apa.. ;)


siap2 makan, nurse bg ubat untuk poo poo..terus rasa nak membuang...hikhik..pastu nurse suruh hubby yuyu keluar dan yuyu masuk balik bilik dan buat ctg lagi..result masih x cantik.. doctor dtg dan cek jalan lagi.. 5cm.. teruskan ctg..


12.30 tghari
doctor suruh yuyu bangun dan jalan ke dewan bersalin..gulp lagi!!! nebes nebes nebes.. yuyu kena masuk bilik bersalin 1. hospital ni dia asingkan dewan bersalin satu bilik sorang patient..agak privacy dan tenang la.. teruskan ctg.. nurse dh bg hubby yuyu masuk.. lega sgt bila hubby ada..tp mcm cepat je masa berlalu..pukul 1.15ptg nurse suruh hubby pergi smyg jumaat, doa supaya yuyu mudah bersalin..nurse sempat pesan kat hubby, biasanya anak sulung amik masa sejam untuk bukaan 1 cm.yuyu baru 6cm masa tu.so ada 4 jam lagi lebih kurang untuk ke 10cm..


lepas hubby keluar, sakit makin kuat..grrrrrr...


1.30 ptg
yuyu dh rasa mcm nak meneran, nak berak sume..dh la nurse sume keluar.tgl yuyu sorang dlm bilik tu.hubby??? hubby xde... kejap2 nurse masuk cek jalan, pastu keluar.. 


2.00 ptg (yuyu x dpt ingat masa sbnr, minit2 tu yang xingat tu..sorry ekh )
nurse dtg seluk lagi dah 9 ke 10cm..nurse suruh yuyu teran..masa tu yuyu masih teran sorang2 lagi sambil nurse tu siap2kan brg ape tah..dalam 2.15 hubby yuyu masuk dan nurse sume dh masuk..yuyu xingat brp org.nk tny hubby..tp masa menaip ni hubby keje pulak..dlm 3 4 org jgk rasanya..  1 2 4 pushhhhhh.... x jadi..
yuyu sendiri xtau brp kali yuyu push..lebih 20 kali rasanya.sampai nurse suruh push sambil mengiring..x jadi jgk..
baring balik..fusss fusss.. yuyu dh penat, x pandai teran, mulut ni asyik ckp.. "dok rot nurse"
"dok reti nurse"..nurse pulak ckp "awk jgn mcm ni nurul, ni dh nmpk kepala ank awk dh, awk x syg ke ank awk ni? lemas nnt kalau awk x teran betul2" 
telinga ni dengar mcm2 kata semangat dari nurse, hubby..semua nya bg yuyu semangat..tp..
yuyu dgr, yuyu cuba.. tapi yuyu x pandai teran, nafas yuyu pendek.. dan sebab yuyu xde tenaga..tadi kan yuyu makan sikit..so bakal2 ibu yang lain, ingat tau..nnt bila dh sakit nk bersalin tu, makan byk2..bekal tenaga untuk mengepush nnt..jangan ikutkan sakit tu tau..yuyu ckp melalui pengalaman yuyu ni.


akhirnya, dtg sorang lagi nurse, dia ckp "saya tlg awk k, saya tekan perut, tp nnt awk rasa sakit sikit la".
laju je yuyu jawab "ok nurse"


bermula la sesi menekan perut dan mengepush..brp minit yuyu x pasti, tp kejap je , 2.42 ptg keluar la seorang insan yang diberi nama muhammad hafiz bin mohd sukhri.. syukur ya Allah.. yuyu terus ucap terima kasih berulang2 kali dekat nurse..


hubby pun terus gosok kepala yuyu dan azankan muhammad hafiz kat atas dada yuyu.. lepas tu hubby kena keluar dan nurse bwk muhammad hafiz keluar, bersihakan dia..


pastu ada sorang nurse dtg bg yuyu minum milo.. ya Allah, sungguh yuyu x menyesal bersalin kat hospital kerajaan ni..terbaik sgt..layanan tip top..nurse suapkan milo kat mulut yuyu..terharu sgt, smbil senyum dan suruh yuyu rehat..


alhamdulillah..


episod dijahit?? hurmmm x sakit jgk.weeee... yuyu cakap besar?? eh xla..sungguh x sakit. sebab yuyu mmg kepenatan , xde tenaga dh..biar je la apa nurse nak buat.lgpun kena bius..kihkihkih..sbb tu x sakit..
brp kena jahit?? BANYAK. tu je boleh ckp..sbb kena gunting 2 kali..sbb tu yuyu berehat lama skit dari berblog..mmg x boleh bangun dan berdiri lama2..
sakit x kena gunting?? pun TAK SAKIT. sbb sakit lagi mengepush tu..kena gunting pun x rasa pape..
betul kata kwn2 yang dh rasa pengalaman bersalin, lepas je lahir anak yang dikandung..hilang segala kesakitan..rasa ringan je kepala, kosong je..


mungkin lain org lain pengalaman nye kan..bg yuyu, yuyu mmg failed nak mengepushh..dan pengalaman yuyu sangat terukkkkk..sakittt sgt yuyu nak lahirkan anak yuyu. bakal2 ibu lain, yuyu bukan nak takutkan korang tau..lain org lain caranya..ada org 3 kali je push..yuyu ni sbb x reti.. 


masa tgh sakit meneran tu, yuyu sempat tarik baju hubby dan ckp, "ni sorang je"..hehehe
hubby angguk je..


sebab penat sgt, yuyu tdo dalm dewan bersalin, 2 kali nurse dtg tukar pad pun yuyu biar je..2 kali nurse bg minum milo dan makan biskut.. pukul 4.45 ptg, nurse kejut yuyu susukan muhammad hafiz..yuyu x reti sgt mula2..nurse ajar cara2 susukan anak dan bila tgk muhammad hafiz dah mula menyusu..mcm nak menitik airmata ni.. 
pukul 5 yuyu ditolak ke wad bersalin..


tgk hubby dh ada kat situ..sengih2 je hubby tgk yuyu..
kami dah bertiga. terima kasih ya Allah..kerana berikan yuyu peluang merasa semua ni..


*dok rot = x larat
*dok reti = tak pandai


nnt yuyu sambung cerita yuyu di ward pula ye..
hafiz dalam pangkuan nenek











kalau suke , like la ;p

27 comments:

E K A said...

Yuyu..dah bersalin ae.br buka blog.congratz taw.comel anak teruna dia.

sabar bangpek said...

wahh jannah tahaniah...syok jgk bile bace pengalaman jannah..org bile la lg...dok tau bile boleh tgk baby....org tgk prepare nk balik jepon nih...huhuh....

nanakimie said...

congrats sis!hafiz tomey:)

NUN@ said...

speechless..baca entry ni dengan air mata titik satu2...congrats yuyu..jhah arap yg jhah di beri peluang untuk rasa jugak..") kiss untuk hafiz dr makcik na k?

mama_afiq said...

Alhamdulillah yuyu..sume dah slmt dah... tp mcm best je yuyu dpt layanan yg baik kat hospital kerajaan kan.. rezeki yuyu tu... cepat gak eh bukaan jalan yuyu... waa kan best klo baby mama pun nk kuar around 36-37 weeks... untung2 leh raya..hehe... yuyu, mama dlu pun xreti nk push..baby dok kuar masuk smp afiq tu benjol sebelah kepala dia..hehe.. nsb baik leh hilang benjol tu..kekeke...

~YUN~ said...

yuyu,sedih plak yun bc entry ni..pengorbanan seorng ibu kan..betul orng ckp,before deliver kene mkn bg tenaga kan?aneway,congratz again..comel sgt baby yuyu..hencem la.. =)

modusoperandi111209 said...

alhamdulillah, yuyu.
selamat dah jadi ibu. pengalaman yang tak dapat dilupakan kn?

as ♥ Leenda said...

yuyu, sedih pulak baca cerita yuyu ni..tapi nak ucapkan terima kasih jugak sbb sudi story pasal pengalaman bersalin ni..betullah org cakap kan..setiap orang akan rase pengalaman bersalin yang berbeza kan..pa pe pun, tahniah sekali lagi ye..take care..:)

Jaslin Jamaludin said...

ni sorang je? wahh. cutenyee sis n hubby. hehhehe. jangan pasni teringin nak preggy lagi lak sis. ;p

asna cute said...

subhanAllah.. walaupun yuyu rsa xde tenaga.. tetap jugak nak push bg baby keluar. Kuat betul semangat yuyu. Alhamdulilah semua dh selamat. =)

Welcome to motherhood yuyu! =)) Doakan asna pula ya. =)

mRsFirdxora said...

tahniah mommy yuyu..hafiz so cute...

ettyzukhair said...

yuyu..nanges jap etty bce pengalaman yuyu melahirkan hafiz..walaupon dlm dok rot/dok reti berjaya jugak melahirkan seorg khalifah Allah..bb etty dlm perut ni pon cm excited mse nga bace ni..takecare dear..selamat berpantang...

jihan said...

tahniah yuyu dah dapat baby boy...seram sejuk rasanya baca entry kali ni hehehe...selamat berpantang..;)

Atiqah Adnan said...

i'm amazed!! very proud of u darl!
finally u become a mom.. hafiz sangat sempurna n sihat..

betul pengalaman masing-masing.. tapi Allah izinkan yuyu rasa bersalin normal dan bb keluar dgn selamat.. xbyk mslh sgt..syukur!

^^

Atiqah Adnan said...

*i amazed [salah pulak teruja sgt :D]

___Mrs Suhaidi___ said...

jannah, congrats!! entry ni the best!!! n wc to the club...pantang kt gong limau ke?nk gi tgk bb, insyaAllah..:)
Neway, hero Jannah tu hensem sgt...muah kt dia...

Wan Adawiyah said...

Teruja sangat membaca sambil menitiskan airmata terlebih emo...h3h3h3

Cik Puan Fara said...

yuyu,
congrats..eh dok kemamang ke? lorrr xtau la pulak.. heheh.

yes nurse dia baik2.. ada sorg tu, siap tolong picitkn kaki fara sambil2 dia buat manual contraction reading time fara admitted aritu.. cuma tu la, ward dia kecik/sempit jer..facilities jela kurang kt ward bersalin dia..


*p/s: tp fara ada kena marah ngn nurse kt screening room sbb buku pink fara kosong (tak buat checkup kt KK so pvt tulis sikit2 je la)


comel la hafiz.. nnt leh geng ngn anak aunty ;)

ima said...

tahniah..comel sgt :)
ima baca pon jadi takut dgr pengalaman tuh..hi hi

ellisya said...

congratz yuyu..
wahh...menakotkan baca pngalaman yuyu..
tp tu la..laen org laen ragamnyer..
apapun syukurlah semuanye selamat..
selamat berpntang okeh.
take care!~

*Miss Syahnia* said...

dgr cerita pnglaman ibu2
bsalin ni berbeza2 kan..

aisshh rasa takot plak
nk hadapinya 1 hati nanti..hihi

alhmdulillah akk n beby sihat
comel plak beby hafiz ni
gebu sgt!!! geramm ;)


slmat bpntang yea kak..

zatil said...

muahhhhhhhh utk hafiz..:)
tahniah ye yuyu..take care !!!

elanie*Q said...

yuyu!!
hepi sgt2 dgr yuyu dh bersalin tau :)
memula dpt sms ritu mcm blur2, ni jannah mana plak. tp bila pikir semula, kwn nanie ada sorg je nama jannah, so konpemla ni mmg yuyu :)
alhamdulillah...syukur semua selamat. pengalaman org lain2, ni bahagian yuyu, selamat dah sorg. comel plak tu hafiz! :) hehe
doakan nanie plak ye..lebih kurg sebulan lagi je ni :)

AJ The Mommy said...

Congrats yuyu. Hafiz is so cuteeeeeeeee

izyan asimat said...

congrats yuyu.. bby hafiz sgt comey.. lg awal dr yan yuyu deliver.. beza berapa ari... yan bersalin 31 mei. tpt2 40 weeks.. tapi xde rezeki bersalin normal.. emergency c-zer..heheh same2 kita berpantang ye... take care yuyu

b.E.L.L.e said...

tahniah yuyu..

hehe..pnt kn nk meneran..tapi alhamdulillah semua selamat. dah boley tarek nafas lega dh kn?hehe..

Anonymous said...

lya safar

wahhh tahniah...bestnyerrr....jaga diri ye..